Γιάννης Σκαφτούρος: Ο «θείος Τζο», η βόμβα και το χαρτζιλίκι για αποφυγή «ατυχημάτων»

Γιάννης Σκαφτούρος: Ο «θείος Τζο», η βόμβα και το χαρτζιλίκι για αποφυγή «ατυχημάτων»

Δεκάδες είναι οι ποινικές υποθέσεις στις οποίες είχε ανάμειξη ο Γιάννης Σκαφτούρος, ένα από τα πλέον ισχυρά και αναγνωρίσιμα πρόσωπα στη νύχτα.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αρχές Ιανουαρίου του 2015 όταν η ξαδέλφη του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού περνούσε το κατώφλι της Ασφάλειας προκειμένου να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας όσα γνώριζε για τη δράση των μελών της επονομαζόμενης greek mafia, μέλος της οποίας ήταν ο δολοφονηθείς, τη Δευτέρα του Πάσχα, Γιάννης Σκαφτούρος. Σε μία από τις καταθέσεις της η Λίτσα Βλαστού είχε πει για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του έγκλειστου πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου: «Την πρώτη έκρηξη στο σπίτι του Σμπώκου στην Κηφισιά μου είπε ο Βλαστός ότι την έβαλε ο Γιάννης Σκαφτούρος, αλλά επειδή δεν μένει κανείς εκεί ο Σμπώκος δεν φοβήθηκε και θα έπρεπε μετά να βάλει στην αδελφή του βόμβα, γιατί μόνο έτσι θα φοβηθεί και θα δώσει τα χρήματα στον Σκαφτούρο, 2 με 3 εκατ. ευρώ». Σε εκείνη την πολυσέλιδη δικογραφία που είχε συντάξει το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών υπήρχε κατάθεση του ίδιου του Σμπώκου, στην οποία ο άλλοτε συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε συνάντησή του με τον Βλαστό ο τελευταίος τον είχε προτρέψει να δώσει ένα «χαρτζιλίκι» στον Σκαφτούρο για να μη γίνει κάποιο «ατύχημα».

Αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές ποινικές υποθέσεις στις οποίες είχε ανάμειξη ο Γιάννης Σκαφτούρος, ένα από τα πλέον ισχυρά και αναγνωρίσιμα πρόσωπα στη νύχτα, που πάντως δολοφονήθηκε στο εξοχικό του στα Σκούρτα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας είχαν προκύψει ενδείξεις ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε ανάμειξη και στη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, ενέργεια για την οποία είχε υπάρξει πάντως ανάληψη ευθύνης από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η 51χρονη Λίτσα Βλαστού, που πέθανε τον Οκτώβριο του 2021 από ανακοπή καρδιάς, είχε πει σε κατάθεσή της ότι εκείνη είχε κατασκευάσει δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους είχε παραδώσει στον Σκαφτούρο, καθώς και ότι όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο αυτοκίνητο της Μαρίας Στέφη της είχε πει επί λέξει «αυτή η βόμβα που μπήκε στη διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού μπορεί να είναι και δικιά σου». Οπως είχε καταθέσει η Λίτσα Βλαστού στους αστυνομικούς, «κατάλαβα τότε ότι ο Σκαφτούρος εμπλεκόταν σε αυτό».

Ο Σκαφτούρος, ή «θείος Τζο» όπως τον αποκαλούσαν οι συνεργάτες του στην παρανομία, θεωρείτο στενός συνεργάτης του δολοφονημένου Βασίλη Στεφανάκου και του έγκλειστου Παναγιώτη Βλαστού. Θεωρείτο «ταμίας» στο συνδικάτο του εγκλήματος που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002, ενώ το όνομά του ενεπλάκη και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς.

Το 2012, μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει ποινή δύο φορές ισόβια στον Σκαφτούρο καθώς και στον Βλαστό κρίνοντάς τους ένοχους για ηθική αυτουργία στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου με λεία 30 εκατ. ευρώ και στη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου. Πέντε χρόνια αργότερα, πάντως, ο Σκαφτούρος απηλλάγη και από τις δύο κατηγορίες από το Πενταμελές Εφετείο που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεσή του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποφυλάκισή του.

Ο «θείος Τζο» βγήκε από τη φυλακή στα τέλη του 2018. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι στο πόδι ενώ βρισκόταν μέσα στον Κορυδαλλό. Η επίθεση είχε αποδοθεί σε μέλη της αλβανικής μαφίας που είχαν εμπλακεί μεταξύ άλλων στη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Γι’ αυτό, εξάλλου, πριν από την αποφυλάκισή του ο Σκαφτούρος φέρεται σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να είχε προχωρήσει στην αγορά ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή