Καταγγελία ασθενούς με αναπηρία

Καταγγελία ασθενούς με αναπηρία

Σχετικά με τη συμπεριφορά γιατρού και νοσοκόμας απέναντί της – Η απάντηση του νοσοκομείου.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθω πολύ θυμωμένη και προσβεβλημένη ως γυναίκα με αναπηρία» ξεκίνησε να γράφει το πρωί της 13ης Απριλίου στο λογαριασμό της στο Facebook η Μαριάννα Ξενάκη. Ζώντας με οπτική αναπηρία, έχει έρθει αντιμέτωπη με κάθε είδους αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές, αλλά όπως θα έλεγε στην «Κ» λίγο αργότερα, ήταν η πρώτη φορά που ζούσε κάτι αντίστοιχο. 

Την προηγούμενη ημέρα είχε ραντεβού για σαλπιγγογραφία (σ.σ. μια αρκετά επώδυνη εξέταση) στο μαιευτήριο ΡΕΑ. «Εκτός ότι χρειάστηκε να περιμένω πάνω από μία ώρα το γιατρό φορώντας μόνο τη χειρουργική ρόμπα και καθισμένη στην γυναικολογική καρέκλα, κάποια στιγμή εμφανίστηκε μία πανικόβλητη νοσοκόμα, με σήκωσε άρον άρον και με έκλεισε στο χώρο φύλαξης των ρούχων λέγοντας μου να μη βγω από κει μέχρι να μου πει. Ο λόγος ήταν γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα προκειμένου να βγάλει ακτινογραφία σε κάποια άλλη κυρία χωρίς εκείνη φυσικά να γνωρίζει ότι εγώ είμαι μέσα στην αίθουσα (κρυμμένη)» συνέχισε. Όταν ήρθε ο γιατρός, η κ. Ξενάκη υποστηρίζει ότι της μιλούσε απότομα και προσβλητικά. «Σχεδόν μου φώναζε να εκτελέσω τις οδηγίες προκειμένου να γίνει η εξέταση». 

Μιλώντας στην «Κ» είπε ότι μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο εξεταστήριο, η συμπεριφορά των εργαζόμενων στο νοσοκομείο ήταν καλή. “Βέβαια οι νοσηλεύτριες θεωρούν ότι είναι καλές και ευγενικές αν προθυμοποιηθούν να σε βοηθήσουν να ντυθείς, το οποίο… ξέρεις να το κάνεις και μόνη σου. Αυτό που εγώ χρειάζομαι μόνο είναι μια συνοδεία για να μπω και να βγω από το χώρο”, ξεκαθαρίζει. Επικοινωνήσαμε άμεσα με το μαιευτήριο και από τη διοίκηση μάς παρέπεμψαν σε επιστολή-απάντηση προς την κ. Ξενάκη. Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Προσήλθατε στις 13/04/’22 και ώρα 9:18 πμ στην Κλινική ΡΕΑ με ταξί. Αμέσως σας συνόδευσε εντεταλμένος υπάλληλος στο Τμήμα Ελέγχου Covid να κόψετε το παραπεμπτικό, όπου σας παραχωρήθηκε προτεραιότητα για να μην ταλαιπωρηθείτε. (…) Ο ίδιος συνάδελφος σας συνόδευσε στο Ακτινολογικό Τμήμα, σας οδήγησε στην γραμματεία, η οποία σας προσέφερε κάθισμα δίπλα της, κατ’ εξαίρεση και σας βοήθησε να κόψετε την απόδειξη και τα παραστατικά στις 9:46 πμ. Έπειτα οι νοσηλεύτριες σας συνόδευσαν στο χώρο της εξέτασης όπου σας βοήθησαν να βάλετε το ρομπάκι της εξέτασης και να καθίσετε στο χώρο. Είναι γεγονός ότι λόγω ενός έκτακτου περιστατικού που έχρηζε άμεσης εξέτασης, σας σήκωσαν από την απλή καρέκλα όπου καθόσασταν, σας συνόδευσαν και σας οδήγησαν στο διπλανό χώρο προετοιμασίας, σας βοήθησαν να καθίσετε πάλι σε καρέκλα όπου και παραμείνατε έως ότου να γίνει η εξέταση σας. Η εξέταση διενεργήθηκε μεταξύ 10:15-10:30 πμ. Ο ιατρός που διενήργησε την εξέταση είναι ένας έμπειρος και ευγενέστατος Ιατρός με πλούσια ανθρωπιστική δράση που σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση κάποια από τις ασθενείς. Μάλιστα σας βοήθησε να ανεβείτε στο εξεταστικό ακτινολογικό μηχάνημα και να πάρετε τη σωστή θέση…» 

Όπως αναφέρεται, τα παραπάνω προέκυψαν από έλεγχο του αρμόδιου τμήματος. «Δεν συνηθίζουμε να απαντούμε στις κρίσεις των επισκεπτών ή ασθενών μέσω Διαδικτύου, επειδή όμως εσείς είστε άτομο με ειδικές ανάγκες και κατηγορούμεθα για διάκριση απέναντι σας, καταφεύγουμε στη δημοσίευση του ελέγχου που κάναμε», καταλήγει η επιστολή, σημειώνοντας ότι την υπόθεση έχει αναλάβει το νομικό τμήμα του νοσοκομείου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή