Πολεοδομικά σχέδια: «Έρχονται» 113 μελέτες ακόμα

Πολεοδομικά σχέδια: «Έρχονται» 113 μελέτες ακόμα

Διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα στη δημοπράτηση και ανάθεση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα στη δημοπράτηση και ανάθεση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως υποστηρίζει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα δημοπρατηθούν 113 μελέτες ακόμα, ενώ όσες που προκηρύχθηκαν τον περυσινό Αύγουστο «θα ανατεθούν άμεσα». Το υπουργείο αναφέρει ότι περί τις 70 μελέτες θα πρέπει να έχουν ανατεθεί έως το τέλος του έτους, προκειμένου το πρόγραμμα να παραμείνει σύμφωνο με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται να επιβεβαιώσει το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πρόοδο του προγράμματος πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, γιατί οι 128 μελέτες του β΄ κύκλου δεν δημοπρατήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, όπως είχε πέρυσι (22 Σεπτεμβρίου) ανακοινωθεί, αλλά, αντίθετα, στα τέλη Απριλίου του 2022 έχουν δημοπρατηθεί μόλις 15 από αυτές. «Σχετικά με Β΄ κύκλο, έχουν ήδη προκηρυχθεί 15 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) από τα συνολικά 128 ΤΠΣ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υπόλοιπες 113 μελέτες θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022. Οι αναθέσεις του Α΄ κύκλου θα γίνουν άμεσα», αναφέρει. Οσον αφορά στη συνέχιση του προγράμματος, «τα 8 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Β΄ κύκλου καθώς και οι 76 μελέτες του Γ΄ κύκλου θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022».

Οσον αφορά το χρονο-διάγραμμα που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει ότι παραμένει εντός στόχου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι παραμένει εντός στόχου. «Αναφορικά με τα χρονικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, διευκρινίζεται ότι το 30% των μελετών (περί τις 70 μελέτες) προβλέπεται να έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και το 100% των μελετών έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023», αναφέρει. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν πολύ υψηλό εθνικό στόχο που πρέπει να κατακτήσουμε όλοι μαζί και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις», καταλήγει.

Χρόνος εκπόνησης

Εκτός από το θέμα των καθυστερήσεων στις αναθέσεις, το οποίο το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα υπερκαλυφθεί, παραμένει το θέμα του χρόνου εκπόνησης των σχεδίων. Αν το 70% των μελετών ανατεθεί μέσα στο 2023, θα έχουν μόλις 1,5-2 έτη για να ολοκληρωθούν (έως τον Ιούνιο του 2025, βάσει του κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης), ειδάλλως η πολιτεία θα χάσει το κομμάτι της χρηματοδότησης που θα αντιστοιχεί σε όσα δεν έχουν παραδοθεί. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ως ολοκλήρωση να θεωρηθεί η παράδοση από τον μελετητή και όχι η θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα των πολεοδομικών σχεδίων, επιλογή που ενέχει τον κίνδυνο τόσο της επίσπευσης όσων έχουν καθυστερήσει «στο παρά πέντε» της προθεσμίας, όσο και «να μείνουν στο συρτάρι» κάποια από αυτά που ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα, όπως είχε συμβεί πολλάκις τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω αντιρρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή