«Απολύτως έτοιμοι» για τυχόν κρούσμα οξείας ηπατίτιδας

«Απολύτως έτοιμοι» για τυχόν κρούσμα οξείας ηπατίτιδας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία». Αυτό συνέστησε στους γονείς, αναφερόμενη στην έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης προς το παρόν αιτιολογίας σε παιδιά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Εως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε αναφερθεί σχετικό περιστατικό στη χώρα μας, ωστόσο, όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, «εάν χρειαστεί, είμαστε απολύτως έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι γιατροί των παιδιατρικών νοσοκομείων. Τις περισσότερες φορές αυτοϊώνται και σπάνια οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη χώρα μας, περιστατικά ηπατίτιδας που οδηγεί σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης παρατηρούνται ένα κάθε πέντε με έξι χρόνια. Την τελευταία φορά που παιδί χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος λόγω ηπατίτιδας ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο και, όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, η επέμβαση έγινε σε ειδικό κέντρο της Ιταλίας.

Τόσο η κ. Γκάγκα όσο και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισαν την ανάγκη τήρησης των βασικών κανόνων υγιεινής –με βασικό το πλύσιμο των χεριών πριν από τα γεύματα– ως μέτρο πρόληψης της ηπατίτιδας και σημείωσαν ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί όσον αφορά την κινητικότητα των παιδιών.

Σχετικά με τον αιτιολογικό παράγοντα που εξετάζεται, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχει μια χρονική συγκυρία της έξαρσης των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο με την έξαρση του αδενοϊού. Οι επιστήμονες εξετάζουν το κατά πόσον αυτή συνδέεται με το φαινόμενο αλλά και για ποιους λόγους ένας αδενοϊός ξαφνικά μπορεί να προκαλεί τέτοιου είδους επιπλοκές.

Αποκλιμάκωση

Σε φάση διαρκούς αποκλιμάκωσης είναι η πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας, που, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμβαδίζει με την εικόνα ύφεσης παγκοσμίως. Την τελευταία εβδομάδα οι διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 19% (με λιγότερα τεστ), οι νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19 κατά 10% και σε ΜΕΘ κατά 13%. Χθες ανακοινώθηκαν 7.580 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 233 αφορούσαν σε επαναλοιμώξεις. Στην Αττική εντοπίστηκαν 2.862 από τα νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 850. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 48 (σύνολο θανάτων από την αρχή της πανδημίας, 29.073). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 260 ασθενείς και 191 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία της επικράτειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή