Κορωνοϊός – Άρση μέτρων: Η μεγάλη πρόβα κανονικότητας ενόψει του καλοκαιριού

Κορωνοϊός – Άρση μέτρων: Η μεγάλη πρόβα κανονικότητας ενόψει του καλοκαιριού

Χωρίς πιστοποιητικά η είσοδος σε καταστήματα και χώρους διασκέδασης από σήμερα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο µεγάλο βήμα στη μακρά πορεία για την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας και πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων, επιχειρείται σήμερα στη χώρα μας. Ειδικότερα, από 1η Μαΐου ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για την πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες ουσιαστικά καταργείται, καθώς δεν θα απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό για να επισκεφθεί κάποιος ένα κατάστημα λιανικής, ένα εστιατόριο, ένα κέντρο διασκέδασης, έναν κινηματογράφο ή θέατρο. Μόνη εξαίρεση το ένα –αντί για δύο– rapid test εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους αλλά και η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ενδεχομένως να είναι η «παραφωνία» του φετινού καλοκαιριού και να διατηρηθεί ως μέτρο και μετά το τέλος Μαΐου.

Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, ότι άρση των μέτρων δεν σημαίνει και ξεγνοιασιά, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Τόσο οι ίδιοι όσο και όσοι βρίσκονται στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν, να προτιμούν τους ανοικτούς χώρους από τους κλειστούς και να κάνουν συχνή χρήση των self tests, που παραμένουν ένα σημαντικό εργαλείο για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Κορωνοϊός – Άρση μέτρων: Η μεγάλη πρόβα κανονικότητας ενόψει του καλοκαιριού-1

«Μπαίνουμε σε μια φάση της επιδημίας όπου έχει πολύ μεγάλη σημασία η ατομική ευθύνη του καθενός για να προστατευθεί από την COVID-19. Οι συνθήκες τώρα ευνοούν την άρση των μέτρων. Υπάρχει μεγάλη ανοσοποίηση του πληθυσμού. Οι περισσότεροι πλέον έχουμε εκτεθεί στον ιό. Υπάρχει η ελπίδα ότι λόγω των καιρικών συνθηκών πλέον οι ανοιχτοί χώροι θα προτιμηθούν από τους πολίτες για τις δραστηριότητές τους, ενώ είναι πιο εύκολος και ο αερισμός των κλειστών χώρων. Αυτά σε συνδυασμό με την επιδημιολογική ύφεση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα βοηθούν να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού», επισημαίνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Επιστρέφει στις γενικές εφημερίες και το νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών της COVID-19.

Οπως σημειώνει, «υπάρχει πάντα ένα θέμα με τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τα οποία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και να εφαρμόζουν τις συστάσεις για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με πολυκοσμία. Οπως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και όσοι έχουν στο περιβάλλον τους άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, και ειδικά άτομα σε ανοσοκαταστολή ή μεγάλης ηλικίας, τα οποία δεν επιτυγχάνουν επαρκή ανοσολογική απάντηση από τον εμβολιασμό. Υπάρχει το όπλο της 4ης δόσης που θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ αναμένονται και στη χώρα μας τα μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προφύλαξη πριν από την έκθεση σε ανοσοκατασταλμένα άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το self test παραμένει ένα ισχυρό όπλο. «Και θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε πριν έρθουμε σε επαφή με άτομα ευάλωτα στην οικογένειά μας και όχι μόνο». Ο καθηγητής προσθέτει: «Πάντα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην παρουσία συμπτωμάτων. Εστω και σε ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μπούκωμα, καταρροή της μύτης, θα πρέπει να δίνουμε σημασία και να ελέγχουμε εάν οφείλονται σε κορωνοϊό».

Την πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα σηματοδοτεί και η επιστροφή στις γενικές εφημερίες από την ερχόμενη εβδομάδα και του νοσοκομείου Σωτηρία, το οποίο ως νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19 αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών της νόσου από το ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, με στόχο την ομαλοποίηση του συστήματος εφημέρευσης του Λεκανοπεδίου Αττικής το Κεντρικό Συμβούλιο των υγειονομικών περιφερειών ενέκρινε την πρόταση για επανένταξη του νοσοκομείου Σωτηρία στις γενικές εφημερίες, το οποίο θα εφημερεύει μαζί με τα Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο κάθε τέσσερις ημέρες, αρχής γενομένης από την προσεχή Τετάρτη 4 Μαΐου. Μικρή τροποποίηση προβλέπεται από αυτή την εβδομάδα και στην πνευμονολογική εφημερία του νοσοκομείου Αγιοι Ανάργυροι (εντάσσεται στην ίδια ομάδα με τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Λαϊκό, Αλεξάνδρα και Ελπίς), ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για τη συμμετοχή έως το τέλος Μαΐου και του ΝΙΜΤΣ στις γενικές εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Κωνσταντοπούλειο και Παμμακάριστος. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή