Πυρκαγιά στο Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος

Πυρκαγιά στο Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος

Σε νέα δικαστική αποτίμηση για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, τις ανείπωτες καταστροφές και τους δεκάδες τραυματίες προχώρησε με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα δικαστική αποτίμηση για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, τις ανείπωτες καταστροφές και τους δεκάδες τραυματίες προχώρησε με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης, ο οποίος αξιολόγησε νομικά και πραγματικά το πρόσφατο βούλευμα που είχε εκδώσει για την υπόθεση το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας, που είχε ασχοληθεί και με τις συνέπειες της τραγωδίας από τη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος, κρίνοντας ότι στην απόφαση των δικαστών υπήρξαν σφάλματα και αξιολογήσεις που δεν ήταν σωστές.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας εφετών άσκησε έφεση για απόλυτη ακυρότητα των διατάξεων του βουλεύματος, που αφορούσαν συνέχιση των ανακριτικών πράξεων για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κινηθεί εις βάρος τους βαρύτερη κατηγορία για δόλο και σε βαθμό κακουργήματος. Ο εισαγγελέας σημείωσε στην πρότασή του ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά 13 άτομα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και άλλοι, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε πως οι δικαστές έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας με την απόφασή τους, καθώς δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά εάν οι 13 παραπέμπονται σε δίκη, αν και εις βάρος τους οι ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Τέλος, για το κομμάτι του βουλεύματος περί απαλλαγής 10 άλλων εμπλεκομένων, αστυνομικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο εισαγγελέας εφετών έκρινε ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και να μην απαλλαγούν.

Η πρόταση του εισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Μεϊδάνη θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση. Πάντως, το κρίσιμο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων και πρωτίστως να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, περιουσίες ή τραυματίστηκαν να ζητήσουν και να πετύχουν να αποζημιωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή