Πανεπιστήμια: «Αναβολή» για το σχέδιο διοίκησης των ΑΕΙ

Πανεπιστήμια: «Αναβολή» για το σχέδιο διοίκησης των ΑΕΙ

Η δημοσιοποίηση του νέου μοντέλου καθυστερεί, καθώς υπάρχουν ζυμώσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση ζυγίζει πολιτικά την αρχική πρόθεσή της –και άρα την επαναξιολογεί– για αλλαγή διοικητικού μοντέλου στα πανεπιστήμια ενόψει και των εκλογών, όποτε διενεργηθούν. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ούτε αύριο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παρουσιάσει στη σύνοδο των πρυτάνεων το μοντέλο διοίκησης που προτείνει η κυβέρνηση, με κύριο άξονα την προεκλογική της δέσμευση για επαναθεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου πηγαίνει για αργότερα, καθώς φέρεται να υπάρχουν εσωτερικές ζυμώσεις στην κυβέρνηση για το μοντέλο διοίκησης, την ίδια στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι κομματικά στελέχη της Ν.Δ. αντιδρούν στο μοντέλο που προκρίνεται από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η σύνοδος πρυτάνεων, με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώνεται αύριο στα Ιωάννινα και η προσκεκλημένη υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως δεν θα παρουσιάσει το λεπτομερές νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, το οποίο θα περιλαμβάνει και το νέο μοντέλο διοίκησης. Και αυτό, παρότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου έχουν παρουσιαστεί οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου και αναμένεται η εξειδίκευσή τους.

Η υπουργός Παιδείας θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της στη σύνοδο των πρυτάνεων που ολοκληρώνεται αύριο.

Σύμφωνα με την ατζέντα της, η σύνοδος θα ασχοληθεί με πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τα ΑΕΙ, ωστόσο η ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει την εξαμηνιαία προεδρία του τριμελούς προεδρείου της συνόδου, θα εστιάσει στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και με σαφώς κριτική ματιά στις έως τώρα ενέργειες του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης θα εισηγηθεί επί του θέματος της κατανομής της εθνικής χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΕΙ, Σπύρος Γεωργάτος, θα τοποθετηθεί στο θέμα της χρηματοδότησης επενδύσεων για την ενίσχυση της έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρυτάνεις κρίνουν αρνητικά την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να ψηφίσει με τροπολογία και χωρίς διαβούλευση τη ρύθμιση για τα βιομηχανικά διδακτορικά και τη δυνατότητα πρόσκλησης επισκεπτών καθηγητών, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εσωτερικού κανονισμού του ΑΕΙ. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα δεν αποκλείεται να απουσιάσουν από την αυριανή συνεδρίαση της συνόδου, παρουσία της κ. Κεραμέως, πρυτάνεις από εμβληματικά ΑΕΙ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρυτάνεις η αποσπασματική ψήφιση ρυθμίσεων ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, καθώς εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας, δεν θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις και πολιτικό κόστος. Μια τέτοια είναι η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης στα ΑΕΙ με θεσμοθέτηση συμβουλίων που θα επιλέγουν τον πρύτανη, όπως είναι το βασικό σχήμα που μελετάει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πανεπιστημιακοί από μεγάλο περιφερειακό ΑΕΙ ήθελαν να στείλουν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της Νίκης Κεραμέως. Πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ» απέδωσαν την αντίδραση και στον τομέα Ανώτατης Παιδείας της Ν.Δ., στον οποίο υπάρχουν μέλη τα οποία θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, οπότε δεν επιθυμούν να θεσμοθετηθεί ένας τρίτος πόλος εξουσίας στα ΑΕΙ –το συμβούλιο– δίπλα στον πρύτανη και τη σύγκλητο, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να «κόψει» υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή