185 χρόνια ΕΚΠΑ

Το ιστορικό κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγήθηκε χθες βράδυ με ειδικό φωτισμό, αναδεικνύοντας συμβολικά της σημασίας του φωτός της Παιδείας, όπως ανέφερε ο πρύτανης του κ. Θάνος Δημόπουλος

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιστορικό κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγήθηκε χθες βράδυ με ειδικό φωτισμό, αναδεικνύοντας συμβολικά της σημασίας του φωτός της Παιδείας, όπως ανέφερε ο πρύτανης του κ. Θάνος Δημόπουλος.

Φέτος το ιστορικότερο και πρώτο ΑΕΙ της χώρας συμπληρώνει 185 χρόνια ζωής. Οπως λέει το ίδρυμα,  ιδέα της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Ελλάδα, υπαρκτή ήδη από τον καιρό του Αγώνα για την Ανεξαρτησία, υλοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1837 με την έκδοση του διατάγματος «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου» που οδήγησε στην ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Σήμερα το ΕΚΠΑ έχει 35 τμήματα και το ανθρώπινο δυναμικό του ανέρχεται σε περίπου 3000 άτομα: 1695 μέλη ΔΕΠ, 175 μέλη ΕΔΙΠ, 120 μέλη ΕΤΕΠ, 33 μέλη ΕΕΠ και 1.077 διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Έχει περίπου 80.000 φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή