Τσιόδρας: Η υβριδική ανοσία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι

Τσιόδρας: Η υβριδική ανοσία μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι

Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νέες επικίνδυνες παραλλαγές του κορωνοϊού, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υψηλή αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι με τα εμβόλια αποφύγαμε την καταγραφή 39.000 θανάτων.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, στο μέλλον ο έλεγχος και η διαχείρισή της θα είναι πιο εύκολη. Τόνισε δε ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, θα βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο.

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. 

Ωστόσο, δεν απέκλεισε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού στο μέλλον με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια. 

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Σε ο,τι αφορά στη χρήση της μάσκας ανέφερε ότι θα αποτελεί μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή ποτέ και που θα χρησιμοποιείται.

Με πληροφορίες από skai.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή