Φόρος τιμής από την Πρόεδρο στα θύματα της Marfin

Φόρος τιμής από την Πρόεδρο στα θύματα της Marfin

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε χθες το πρώην κτίριο της τράπεζας Marfin, στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, για να τιμήσει τη μνήμη τριών ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους στις 5 Μαΐου 2010, «θύματα τυφλού φανατισμού και ιδεολογικής βίας».

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες το πρώην κτίριο της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Πριν από 12 χρόνια, στις 5 Μαΐου 2010, και στο περιθώριο της βίαιης διαδήλωσης κατά της ψήφισης του μνημονίου, γνωστοί-άγνωστοι πυρπόλησαν το κτίριο και στη συνέχεια εμπόδισαν οχήματα της Πυροσβεστικής να επιχειρήσουν εγκαίρως. Η Πρόεδρος έφτασε στο σημείο χωρίς κάμερες και δεν προέβη σε δηλώσεις. Η Προεδρία δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνον ανάρτησε στην ιστοσελίδα της το εξής: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Marfin, της Παρασκευής Ζούλια, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, αποθέτοντας λίγα λουλούδια στο σημείο όπου έχασαν άδικα τη ζωή τους, θύματα τυφλού φανατισμού και ιδεολογικής βίας».

Συμπληρώνονται 12 χρόνια από την τραγωδία στο τραπεζικό κατάστημα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μία έγκυος.

Η διαχείριση του εγκλήματος της Marfin είναι πάντα δύσκολη για το πολιτικό σύστημα. Η πλακέτα μνήμης τοποθετήθηκε πριν από δύο χρόνια, στις 9 Μαΐου 2020, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων δεν συμμετείχαν, ενώ η πλακέτα έτυχε βανδαλισμού λίγο καιρό αργότερα. Για κάποιους η πλακέτα ερμηνεύεται ως… προκλητική «παραφωνία» στον δημόσιο χώρο του κέντρου της πρωτεύουσας, ο οποίος παραδοσιακά μονοπωλείται από «αντιεξουσιαστικά» συνθήματα και γκράφιτι. Η Πρόεδρος, ενδεχομένως για να αποφύγει να ρίξει λάδι σε μια φωτιά που πάντα σιγοκαίει, αποφάσισε να συμβάλει με την παρουσία της στη διατήρηση της μνήμης χωρίς όμως να προκαλέσει με μια δημόσια δήλωσή της όψεις του πολιτικού γίγνεσθαι που δεν συμφωνούν με την έμφαση που έχει αποδοθεί στο συγκεκριμένο έγκλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγκλημα της Marfin παραμένει ανεξιχνίαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή