Ελάχιστες συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ

Ελάχιστες συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ

Μόνο οι προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων θα εφαρμοστούν.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο οι προτάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων που έχουν καταθέσει τα ίδια τα ΑΕΙ αναμένεται να προχωρήσουν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23 και θα αφορούν τους υποψηφίους των προσεχών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό προέκυψε χθες από τη συνεδρίαση της συνόδου πρυτάνεων, στην οποία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρουσίασε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Μάλιστα, η υπουργός ζήτησε από τους πρυτάνεις τις προτάσεις τους για το πλέον επίμαχο κομμάτι του νομοσχεδίου, τις αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης και τον ρόλο του συμβουλίου.

Το υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος έως τις 15/5 για το αναγκαίο προεδρικό διάταγμα.

Ειδικότερα, καθώς για να προχωρήσουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε ΑΕΙ απαιτείται προεδρικό διάταγμα, από το υπουργείο Παιδείας κρίνεται πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος έως τις 15 Μαΐου, όταν και εκ του νόμου πρέπει να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων του 2022-2023 ανά τμήματα. Ετσι, θα υιοθετηθούν μόνο οι αλλαγές που πρότειναν τα ΑΕΙ. Οπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (φύλλο 2.3.2022), οι προτάσεις των ΑΕΙ μετρούνται στα δάχτυλα χεριού, σε σύνολο περίπου 430 τμημάτων στα ΑΕΙ της χώρας. Στις αποφάσεις των συγκλήτων που έφθασαν στο υπουργείο, έχουν προταθεί μόνο τρεις συγχωνεύσεις έξι τμημάτων και η κατάργηση δύο τμημάτων από τα πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές. Αντίθετα, έχουν κατατεθεί προτάσεις –λιγοστές πάντως– για ίδρυση νέων τμημάτων. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα προχωρήσει σε προτάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει.

Παράλληλα, η υπουργός επισήμανε ότι κατά τη θητεία της έχουν δοθεί στα ΑΕΙ 1.450 νέες θέσεις πανεπιστημιακών (132 περισσότερες από τις αποχωρήσεις), όμως μόνο το 48,5% έχει έως τώρα καλυφθεί από τα ιδρύματα. Από την άλλη, αμηχανία προκάλεσε το ότι η υπουργός ζήτησε από τους πρυτάνεις τις προτάσεις τους για το νέο μοντέλο διοίκησης. Η αναφορά της κ. Κεραμέως θεωρήθηκε ως… καθυστέρηση σε ποδοσφαιρικό αγώνα, αφού είναι σαφές ότι η αλλαγή μοντέλου διοίκησης με θεσμοθέτηση συμβουλίων με αποφασιστικό ρόλο που θα διαταράξει τις ισορροπίες των πόλων εξουσίας στα ΑΕΙ –όπως είναι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης– δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τα ιδρύματα. Μάλιστα, η πλειονότητα των πρυτάνεων είναι αρνητική στην επιλογή πρύτανη από το συμβούλιο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ζήτησε «μία αλλαγή προς την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», κάτι που ερμηνεύθηκε από άλλους πρυτάνεις ως διατήρηση του ισχύοντος συστήματος, στο οποίο ο πρύτανης εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Υπέρ της εκλογής πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα εμφανίστηκαν ευθέως ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, η ηγεσία της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Νικόλαος Κατσαράκης, ο οποίος ζήτησε ο ρόλος του συμβουλίου να είναι απλώς συμβουλευτικός – πρόταση με την οποία δεν διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των πρυτάνεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή