Δήμος Αθηναίων: Με ένα κλικ η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ

Δήμος Αθηναίων: Με ένα κλικ η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ

Βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με ένα κλικ θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων από μεθαύριο Δευτέρα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με ένα κλικ θα μπορούν να λάβουν οι πολίτες από τον Δήμο Αθηναίων από μεθαύριο Δευτέρα. Οι ενδιαφερόμενοι, μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων του συμβαλλόμενου και του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, μπορούν να έχουν αμέσως αυτόματα στα χέρια τους τη βεβαίωση μέσω της εφαρμογής https://eservices.cityofathens.gr και η είσοδός σε αυτήν γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Ο Δήμος Αθηναίων πριν από δύο χρόνια είχε θέσει σε λειτουργία πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούσαν να ζητήσουν το συγκεκριμένο έγγραφο ηλεκτρονικά. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα έχει δεχθεί 31.000 αιτήσεις, ωστόσο η αναμονή για την απάντηση από τις υπηρεσίες του δήμου ήταν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ ως προαπαιτούμενο είχε καταργηθεί το 2014 για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, αλλά επανήλθε το 2017 γιατί ήταν ένας τρόπος οι δήμοι να εισπράττουν έσοδα. Ο δήμος επιβάλλει τα δημοτικά τέλη με βάση τα τετραγωνικά των ακινήτων τα οποία έχουν δηλωθεί, τα οποία όμως στην πράξη μπορεί να είναι περισσότερα, όπως φαίνεται από τις σχετικές μετρήσεις που γίνονται από τους αρμόδιους μηχανικούς σε περίπτωση αγοραπωλησίας. Εφόσον υπάρχει διαφορά στα τετραγωνικά, ο δήμος ζητεί από τον ιδιοκτήτη να καταβάλει τα επιπλέον δημοτικά τέλη που αναλογούν στα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου και μόνο μετά την καταβολή εκδίδει την απαραίτητη για τη μεταβίβαση βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε αιτηθεί με επιστολή την κατάργηση του ΤΑΠ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε τελικά. Παράλληλα έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των αδήλωτων τετραγωνικών από τους πολίτες, οπότε πλέον έχει σαφή εικόνα των τετραγωνικών των ακινήτων εντός της επικράτειάς του.

Οι πολίτες θα μπορούν να τη λαμβάνουν από τον Δήμο Αθηναίων από τη Δευτέρα 9 Μαΐου.

Με βάση την προεργασία που έχει γίνει, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εκδοθεί άμεσα ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον δημότη το ΤΑΠ. Για τον έλεγχο της γνησιότητας της βεβαίωσης, στο έγγραφο που εκδίδεται από την πλατφόρμα υπάρχει ένας QR κωδικός, ο οποίος εφόσον σκαναριστεί επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου.

«Μέσω της ΔΑΕΜ Α.Ε. έχουμε δημιουργήσει 138 ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες βάζουν τέλος στη βασανιστική γραφειοκρατία και αλλάζουν ριζικά τη σχέση του δήμου με τους πολίτες. Συνεχίζουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή