ΚΙΝΑΛ: Το δίλημμα της ονομασίας

ΚΙΝΑΛ: Το δίλημμα της ονομασίας

Εσωτερικό δημοψήφισμα για «ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής» ή «Κίνημα Αλλαγής»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπειτα από αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων στο κτίριο της Χαρ. Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε χθες και επισήμως τις δύο –εντέλει– υποψηφιότητες για το νέο όνομα της παράταξης, οι οποίες θα τεθούν στο εσωτερικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο, παράλληλα με τις εκλογές συνέδρων και νομαρχιακών επιτροπών.

Η τελική απόφαση του ηγετικού πυρήνα είναι τα μέλη να επιλέξουν μεταξύ των «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», με έμβλημα τον παραδοσιακό πράσινο ήλιο, και «Κίνημα Αλλαγής», με το υπάρχον σήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ψηφοδέλτιο διαμορφώθηκε στην τελευταία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης παρουσία και του Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόκειται για μια επιλογή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ανατροπή», μιας και οι πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα εμφάνιζαν ως επικρατέστερο σενάριο ένα δίλημμα μεταξύ «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» και «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη». Μάλιστα, έως και την Τετάρτη, κομματικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν ήταν πολλές οι πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο μια μη σύνθετη ονομασία.

Οι συσκέψεις, το παρασκήνιο της επιλογής Ανδρουλάκη, οι υποστηρικτές και οι διαφωνούντες.

Ποιο είναι, λοιπόν, το σκεπτικό πίσω από την τελική απόφαση; Πρώτον, εκτιμήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές το υπάρχον όνομα. Αυτό, άλλωστε, μετράται αυτή τη στιγμή ανοδικά στις δημοσκοπήσεις και σε αυτό εξελέγη πρόεδρος ο Ν. Ανδρουλάκης τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεύτερον, η άποψη που επικράτησε ήταν ότι οι υποψηφιότητες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από δύο, έτσι ώστε αυτή που θα αναδειχθεί πρώτη να αποτελεί μια «καθαρή επιλογή», χωρίς ίχνη… τριχοτόμησης της εσωτερικής ψήφου, και να κινείται τουλάχιστον στο έδαφος του 50%+, ώστε να απηχεί και τυπικά την πλειοψηφία. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν στην εγκατάλειψη του «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη», αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Αρκετές φωνές στη Χαρ. Τρικούπη εδώ και καιρό μιλούσαν για μια επιλογή «εκτός πλαισίου της εποχής», μια ονομασία, δηλαδή, που παραπέμπει περισσότερο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης παρά στο 2022. Επιπλέον, οι εσωτερικές μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι το «Κίνημα Αλλαγής» ως όρος είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση στα νεότερα κοινά, σηματοδοτώντας και το αφήγημα της ανανέωσης.

Ολα τα παραπάνω οδήγησαν και στο τελικό δίπολο της Κυριακής, το οποίο παράλληλα εκτιμάται ότι αποτελεί και την πιο… αναίμακτη λύση εσωκομματικά. Με την επικράτηση του «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» να θεωρείται δεδομένη, ο Ν. Ανδρουλάκης τηρεί την προεκλογική δέσμευσή του για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη μαρκίζα, και μάλιστα με έμβλημα τον πράσινο ήλιο. Παράλληλα, διατηρεί και το ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο, προσδίδοντας την αίσθηση συνέχειας του ενιαίου φορέα που επιθυμούσε το γεννηματικό στρατόπεδο, αλλά και η μικρή «εξωπασοκική» συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς, που σε σχετική τοποθέτησή της χθες, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις, ανέφερε ότι «κάθε όνομα το οποίο περιλαμβάνει το ΚΙΝΑΛ αποτελεί την καλύτερη λύση για τον χώρο μας». Επιπλέον, υπέρ της εν λόγω ονομασίας τάσσεται και η παπανδρεϊκή πτέρυγα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την απόλυτη συμφωνία που εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, σε επικοινωνία με τον Ν. Ανδρουλάκη. Υπάρχουν διαφωνούντες; Οπως λίγο πολύ αναμενόταν, η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με το τελικό ψηφοδέλτιο, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε εκφράσει καθαρά τη θέση ότι θα επανέφερε το «σκέτο» ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγόταν στην ηγεσία. Συνεπώς, όπως λένε συνομιλητές του, τασσόταν υπέρ του «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη», κάτι που άλλωστε είχε προτείνει το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κύβος ερρίφθη και όλα δείχνουν ότι η επικράτηση του «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» θα είναι καθαρή, ανοίγοντας τον δρόμο και για την επαναφορά του παραδοσιακού πράσινου ήλιου, αρχής γενομένης από το συνέδριο που ακολουθεί σε δύο εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή