«Γέφυρα» με τις ρίζες χωρίς εμπόδια και… κόστος

«Γέφυρα» με τις ρίζες χωρίς εμπόδια και… κόστος

Ελληνική ιθαγένεια σε ομογενείς των ΗΠΑ

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας έχουν αιτηθεί επιφανείς Ελληνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και απλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αλλά έχουν ελληνική καταγωγή και θα ήθελαν με όλη τους την καρδιά να ξανασυνδεθούν με τις ρίζες τους. Η επίσκεψη κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών στα τέλη Απριλίου, με επικεφαλής τον γ.γ. Αθανάσιο Μπαλέρμπα, σε Βοστώνη, Σικάγο και Νέα Υόρκη –με στόχο την ενημέρωση των ομογενών για τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε θέματα κτήσης ιθαγένειας, απλοποίησης των συναλλαγών των Ελλήνων της διασποράς με το ελληνικό κράτος– απέφερε καρπούς.

Ηδη δεκάδες αιτήσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας έχουν κατατεθεί στα αντίστοιχα προξενεία των πόλεων, από ανθρώπους που έχουν ελληνική καταγωγή αλλά θεωρούσαν τη διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας εξαιρετικά δύσκολη και… κοστοβόρα. Πολλές φορές, δικηγόροι αναλάμβαναν αντί αδράς αμοιβής να διεκπεραιώσουν την υπόθεση, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα διογκώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν κάτοικοι των ΗΠΑ που είχαν συγγενείς και περιουσία στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τη χώρα εφόσον δεν είχαν ελληνικό διαβατήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια θα μπορούν να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές μόνο όσοι βρεθούν αυτοπροσώπως στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των εκλογών και δεν εμπίπτουν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο Στέλιος Τακετζής, επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ραδιοφωνικού σταθμού της ομογένειας «Cosmos FM», σήμερα 65 χρονών, έχει ζήσει στην Ελλάδα μόνο 12 χρόνια, τα χρόνια του σχολείου. Οι γονείς του γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και μετακόμισαν στην Ελλάδα το 1963, όταν ο ίδιος ήταν έξι ετών. Πήγε σχολείο στην Ελλάδα και στα 18 του έφυγε για σπουδές στη Γερμανία και την Αγγλία. Στα 21 του, ήδη εργαζόμενος σε ναυτιλιακή εταιρεία, «πήρε μετάθεση» για την Αμερική όπου γνώρισε και παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικανίδα. Στα 26 του απόκτησε αμερικανική υπηκοότητα και λίγο αργότερα έμαθε ότι έχει και την… τουρκική υπηκοότητα, οπότε χρειάστηκε να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Εδώ και έναν μήνα μαζεύει τα απαραίτητα έγγραφα για να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια. Γιατί; «Η γυναίκα μου έχει ελληνική ιθαγένεια και οι κόρες μου μέσω αυτής, έχουν επίσης. Στην οικογένεια μόνο εγώ δεν ήμουν “Ελληνας” και ας έχω τελειώσει ελληνικό σχολείο. Θέλω και εγώ να έχω ένα ελληνικό έγγραφο», λέει.

«Η γιαγιά μού μου μιλούσε συνέχεια για το νησί, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να γυρίσει πίσω. Θέλω να είμαι αυτή που επέστρεψε».

«Κωνσταντινουπολίτης»

«Θεωρώ τον εαυτό μου έναν Κωνσταντινουπολίτη που μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει στη Νέα Υόρκη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πατρίδα μου, το 2012 όταν πήγα ξανά για πρώτη φορά στον τάφο των παππούδων στα Ταταύλα, είπα “εδώ είσαι Στέλιο”. Το ότι δίπλα κυμάτιζε μια τουρκική σημαία δεν μου λέει τίποτα. Ελληνικά ήταν η πρώτη γλώσσα που μίλησα, στα ελληνικά έμαθα να διαβάζω, στο γυμνάσιο έκανα αρχαίες τραγωδίες. Οι χώρες, οι θεσμοί και η πολιτική που ακολουθούν έχουν δευτερεύουσα σημασία για μένα, δεν θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου για όσα κάνει η Τουρκία, οι ΗΠΑ ή η Ελλάδα. Οι ρίζες σου είναι το πιο βασικό στοιχείο, αυτές προσδιορίζουν την ταυτότητά σου». Η απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τον κ. Τακετζή, αλλά υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι, ειδικά όσο μεγαλώνει. «Αν έρθω ως τουρίστας στην Ελλάδα μπορώ να μείνω μόνο για 6 μήνες, αλλιώς θα πρέπει να πάρω άδεια παραμονής σαν αλλοδαπός. Γιατί να χρειαστεί να το κάνω;».

Η Χριστίνα Κοντολέων είναι επιμελήτρια της πτέρυγας Γιώργου και Μαργκό Μπεχράκη για την τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη στο Boston Museum of Fine Arts της Βοστώνης. Η ελληνικής καταγωγής επιστήμονας έχει πρωτοστατήσει στην αναδιαμόρφωση 12 αιθουσών του MFA με ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή τέχνη, οι οποίες άνοιξαν για το κοινό μόλις τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό είναι μόνο το πλέον πρόσφατο επίτευγμα της κ. Κοντολέων, η οποία έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Γέιλ και έπειτα στο Χάρβαρντ και έχει συνυπογράψει δεκάδες βιβλία για την τέχνη της συγκεκριμένης εποχής. Η γιαγιά της από την πλευρά του πατέρα της ήταν Ελληνίδα από τα Κύθηρα. Καθώς μιλάμε για την επιθυμία της να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, η συζήτηση γυρνάει ξανά και ξανά σε εκείνη. Ηταν αυτή που την έσπρωξε να προχωρήσει, να πάει όλο και πιο μακριά. «Πίστευε σε μένα, μου έλεγε ότι μπορώ να κάνω τα πάντα», όσα δεν μπόρεσε εκείνη εξαιτίας των περιορισμών του φύλου της στην εποχή της. Η κ. Κοντολέων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. «Η γιαγιά μου μου μιλούσε συνέχεια για το νησί, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να γυρίσει πίσω. Θέλω να είμαι αυτή που επέστρεψε, να ενωθώ με την ελληνική μου οικογένεια», λέει. Από την άλλη άκρη της γραμμής στη Βοστώνη, στο βάθος ακούγεται σαν υπόκρουση η βουή των ανθρώπων που επισκέπτονται την έκθεση. Παρ’ όλα αυτά, το πάθος της δήλωσής της ξεπερνάει την απόσταση.

Ταξίδεψα παντού, σαν την Ελλάδα πουθενά 

Ο Νίκολας Μητρόπουλος έχει διατελέσει διευθυντής του Forum του Kennedy School, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής του Institute of Politics στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων. 

«Εχω μεγάλη χαρά που θα πάρω την ελληνική ιθαγένεια», μου λέει, πριν προλάβω να ρωτήσω οτιδήποτε. «Αμα το επώνυμό σου είναι Μητρόπουλος, είναι πολύ δύσκολο να κρύψεις ότι είσαι Ελληνας», λέει γελώντας. «Τα ελληνικά μου είναι σπασμένα, το ξέρω, αλλά δουλεύουν ακόμα», αστειεύεται. 
Δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, έχει διαβάσει όμως πολλή Ιστορία και «έχω μαζέψει εικόνες» από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα, με διαβεβαιώνει. «Και η εκκλησία ήταν για μένα μεγάλο σχολείο», προσθέτει. Πριν αλλάξουμε θέμα, σαν να θυμάται κάτι που σίγουρα θα με πείσει για την ελληνικότητά του.

«Βλέπω και ελληνικό ποδόσφαιρο», λέει. Ο παππούς από την πλευρά της μητέρας του ήταν από ένα χωριό κοντά στην Καλαμάτα –το Βουρνάζι– και η γιαγιά και ο παππούς από την πλευρά του πατέρα του από την Αρκαδία από το χωριό Λεπτίνη. «Τα μέρη αυτά τα ξέρω, οι γονείς μου δεν είχαν πάει, αλλά εγώ πήγα», λέει με περηφάνια.  

Βοστώνη – Αθήνα απευθείας

Λόγω κορωνοϊού, όμως, έχει να έρθει στην Ελλάδα πολύ καιρό. «Τον Ιούλιο θα κλείσω τρία χρόνια», διευκρινίζει. «Ομως να ξέρετε ότι από τις 27 Μαΐου θα έχουμε απευθείας πτήση από Βοστώνη – Αθήνα τρεις φορές την εβδομάδα. Σίγουρα έως τον Οκτώβριο, αλλά αν έχει κίνηση μπορεί να κρατήσει και περισσότερο». Η χαρά του που θα έχει ελληνικό διαβατήριο είναι ολοφάνερη. «Δεν είναι μόνο το μυαλό μου εκεί, είναι και η καρδιά μου. Εχω ταξιδέψει παντού, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα».  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή