Άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες στο ΑΠΘ

Άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες στο ΑΠΘ

Δέσμευση να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστέρηση η βιβλιοθήκη και οι αίθουσες διδασκαλίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβληματικό μήνυμα κατά των τραμπούκων που θεωρούν τα πανεπιστήμια «τσιφλίκια» τους στέλνει το ΑΠΘ ύστερα από την οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, χώρου στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί βιβλιοθήκη αλλά και αίθουσες διδασκαλίας. Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές των εργασιών που είχαν ήδη γίνει, η ηγεσία του ΑΠΘ δηλώνει αποφασισμένη να ολοκληρωθεί το έργο και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις, εντός των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το ίδρυμα.

«Σήμερα θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου και μετά την αποκομιδή των μπάζων θα ξεκινήσουμε πάλι τις εργασίες. Οι τεχνικές υπηρεσίες μας προχωρούν στην εκτίμηση του κόστους των καταστροφών, που σε κάθε περίπτωση, με βάση την εικόνα που έχουμε, ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Οι ζημιές που έγιναν στη δημόσια περιουσία επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο και τον Ελληνα φορολογούμενο. Εμάς μας βαρύνει η ευθύνη να υπερασπιστούμε ενωμένοι τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία από τους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο», σημείωσε το πρυτανικό συμβούλιο σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματος, το οποίο παρουσιάζει η «Κ».

Ειδικότερα, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 7ης Μαΐου, όπως περιγράφει το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ, «ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας, όπου έχει αρχίσει η κατασκευή της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης και αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Από το καταστροφικό μένος των δραστών, που έφεραν βαριοπούλες, τροχούς και εργαλεία διάρρηξης, ισοπεδώθηκε ό,τι είχε παραδοθεί στο πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση, μετά τις αργίες του Πάσχα, της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών διαμόρφωσης του χώρου». «Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε άμεσα τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και την Αστυνομία δύο φορές», σημείωσε το ΑΠΘ.

Τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου «ομάδα εγκληματικών στοιχείων πραγματοποίησε επιχείρηση καταστροφής στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας».

Οι καταστροφές έγιναν στον ισόγειο χώρο του Τμήματος Βιολογίας, που ήταν κατειλημμένος επί 34 χρόνια –το «Στέκι του Βιολογικού», όπως ήταν η ονομασία του– και αποδεσμεύθηκε έπειτα από αστυνομική επιχείρηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 κάτω από άκρα μυστικότητα. Οι εργασίες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα, με τα ΜΑΤ να παρευρίσκονται, αφού έξω ήταν συγκεντρωμένη ομάδα ατόμων ζητώντας να σταματήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Ετσι, εντός του ΑΠΘ υπήρχαν διμοιρίες δίπλα από το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν όλες τις εργάσιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα υπήρξαν συλλήψεις.

Το τεχνικό έργο αφορά την ενοποίηση των βιβλιοθηκών της Σχολής Θετικών Επιστημών, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλου ενιαίου χώρου βιβλιοθήκης, δύο μεγάλων και μίας μικρής αίθουσας διδασκαλίας, και άλλων τεσσάρων μικρότερων χώρων για άλλες χρήσεις καθώς και χώρων υγιεινής. Στο έργο περιλαμβάνεται και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού της ενιαίας βιβλιοθήκης.

Το πρυτανικό συμβούλιο στο μήνυμά του προς την κοινότητα του ΑΠΘ καταλήγει εμφατικά: «Ζητούμε από την πολιτεία τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών καθώς και την προστασία των υποδομών του πανεπιστημίου μας, των φοιτητριών και των φοιτητών και του προσωπικού από κάθε μορφή βίας. Από την πλευρά μας άμεσα δρομολογήσαμε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες για την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών και έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου αναμένουμε πως καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του πανεπιστημίου μας δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Στέκι» εξωπανεπιστημιακών ομάδων

Το «Στέκι του Βιολογικού» στο ΑΠΘ ήταν χώρος κατειλημμένος επί 34 χρόνια και αποδεσμεύθηκε έπειτα από αστυνομική επιχείρηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 υπό άκρα μυστικότητα. Οταν ο χώρος παραδόθηκε στις ακαδημαϊκές αρχές του ιδρύματος είχε εκτεταμένες φθορές και εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ, το «Στέκι» κατά καιρούς φιλοξένησε διάφορες εξωπανεπιστημιακές ομάδες, τα μέλη των οποίων αυτοτοποθετούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην κατάληψη δεν μετείχαν και φοιτητές του ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια στο «Στέκι» φέρεται να φιλοξενούνταν τα μέλη τριών ομάδων.

Η πρώτη είναι η «Biologica», η οποία είναι και η πρώτη που έδωσε το στίγμα της στην κατάληψη του χώρου. Επίσης φιλοξενούνταν τα μέλη της ομάδας με την ονομασία «Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών», καθώς και τα μέλη της ομάδας «Terra incognita».

Οταν έγινε η εκκένωση του χώρου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έγινε μια προσπάθεια κατάληψης ενός χώρου εργαστηρίου του Τμήματος Φαρμακευτικής που παρέμεινε κλειστό για λίγους μήνες λόγω της πανδημίας. Με παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. η νέα κατάληψη έληξε άμεσα. Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ, οι ομάδες των αντιεξουσιαστών έχουν συγκροτήσει και συντονιστικό όργανο και στις συνελεύσεις τους μαζεύονται μερικές δεκάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή