Πανεπιστήμια: Πώς θα αποφύγουμε τις καταστροφές

Πανεπιστήμια: Πώς θα αποφύγουμε τις καταστροφές

Η ΥΑΦ θα μπορούσε να αποτρέψει τα επεισόδια με κινήσεις «πρόβλεψης» αν ακολουθείτο μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υποθέσουμε ότι το ΑΠΘ με τη συμπαράσταση της πολιτείας είχε εγκαταστήσει μέσα στο ίδρυμα μια νέα μοντέρνα Υπηρεσία Ασφάλειας και Φύλαξης (ΥΑΦ), όπως την περιγράφει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί γιατί οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) συνεχίζουν την «εκπαίδευσή τους», αυτό θα βοηθούσε να μη φθάσει η κατάσταση στις καταστροφές με τις βαριοπούλες στο έργο της κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική και θα σας εξηγήσω πώς:

1. Αν υπήρχαν ανακοινώσεις για ένα πάρτι στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) θα το γνώριζε η ΥΑΦ και θα φρόντιζε να μην επιτραπεί η είσοδος φορτηγών με ηχεία και ποτά στο campus του ΑΠΘ. Αυτό θα γινόταν για όλα τα πάρτι που δεν είχαν άδεια από τη Σχολή και, αν είχαν, θα φρόντιζε να τηρηθούν οι όροι που όριζε η άδεια, διαφορετικά θα διέλυε ειρηνικά τη συγκέντρωση.

2. Οι έλεγχοι στις εισόδους για όλο το 24ωρο θα ήταν αυξημένες την περίοδο που το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης είναι σε εξέλιξη, και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

3. Η ΥΑΦ θα κρατούσε ενήμερη συνεχώς την Αστυνομία –σε ανοικτή γραμμή– για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που οι οργανωτές του πάρτι δεν ακολουθούσαν τις υποδείξεις τους και προκαλούσαν προβλήματα. Αρα η ενημέρωση της Αστυνομίας γίνεται έγκαιρα και όχι όταν οι καταστροφές είναι σε εξέλιξη.

4. Οι συγκεντρώσεις ατόμων μέσα στο ΑΠΘ όλες τις ώρες είναι υπό παρακολούθηση και ελέγχονται από την ΟΠΠΙ όταν ο αριθμός ξεπερνάει κάποιο νούμερο και ο λόγος της συγκέντρωσης δεν έχει δηλωθεί στην υπηρεσία εγκαίρως.

Η ΥΑΦ θα μπορούσε να αποτρέψει τα επεισόδια με κινήσεις «πρόβλεψης» αν ακολουθείτο μια διαδικασία τεσσάρων βημάτων.

Αν διαβάσατε την ανακοίνωση της πρυτανείας για τα γεγονότα γράφει:

«Η υπηρεσία φύλαξης ενημέρωσε άμεσα τις Πρυτανικές Αρχές καθώς και την Αστυνομία δύο φορές».

Εδώ βέβαια κοροϊδευόμαστε, γιατί μιλάμε για φύλακες που πληρώνει ο εργολάβος χωρίς καμία εκπαίδευση και εξοπλισμό για να στέκονται στις εισόδους του ΑΠΘ. Οταν κατάλαβαν ότι κάτι γίνεται ήταν πλέον αργά για «δάκρυα» και φυσικά η Αστυνομία δεν είναι έτοιμη με τα δύο τηλεφωνήματα του φύλακα να κινητοποιήσει την ανάλογη δύναμη και το προσωπικό που απαιτεί μια τέτοιας έκτασης επιχείρηση. Είναι ντροπή να γράφεται αυτό στην ανακοίνωση, γιατί εδώ κρύβονται όλες οι ευθύνες για τις θεωρίες ότι με τους φύλακες από τον εργολάβο εμείς λύνουμε όλα τα προβλήματα. Ας συζητήσει επιτέλους η πρυτανεία με ειδικούς σε επιχειρήσεις ανάλογου επιπέδου και ας καταλάβει ότι δεν μπορεί με τους εργολαβικούς φύλακες να διαχειριστεί μια ομάδα 60 ατόμων με λοστούς και κοντάρια χωρίς προετοιμασία από άλλου επιπέδου ΥΑΦ, όπως λέει ο νόμος που ψηφίστηκε.

Η απάντηση λοιπόν είναι «ναι», η ΥΑΦ θα μπορούσε να αποφύγει την καταστροφή με κινήσεις «πρόβλεψης και αποφυγής καταστροφών» με τη διαδικασία που περιέγραψα.

* Ο κ. Λουκάς Βλάχος είναι πρώην καθηγητής ΑΠΘ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή