Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τρεις συλλήψεις (εικόνες)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τρεις συλλήψεις (εικόνες)

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έσπασαν τα ρολά και τα τζάμια της εισόδου του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ επιχείρησαν να μπουν μέσα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν το μεσημέρι έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες προς το σημείο που γίνονται εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο χώρο που επί 34 χρόνια βρισκόταν ένα υπό κατάληψη «στέκι». Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Αργότερα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έσπασαν τα ρολά και τα τζάμια της εισόδου του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ επιχείρησαν να μπουν μέσα.

Στον χώρο γύρω από τη Σχολή παρέμεναν συγκεντρωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ζητούν την αποχώρηση της αστυνομίας.

Άμεσα θα αρχίσουν οι εργασίες στο ΑΠΘ

Μιλώντας στην «Κ», στον απόηχο των καταστροφών, τα ξημερώματα της Κυριακής, σε χώρο όπου στον οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί βιβλιοθήκη αλλά και αίθουσες διδασκαλίας, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου, θα αρχίσουν ξανά οι εργασίες. «Οι τεχνικές υπηρεσίες μας προχωρούν στην εκτίμηση του κόστους των καταστροφών, που σε κάθε περίπτωση, με βάση την εικόνα που έχουμε, ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ», σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. 

«Οι ζημιές που έγιναν στη δημόσια περιουσία επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο και τον Ελληνα φορολογούμενο. Εμάς μας βαρύνει η ευθύνη να υπερασπιστούμε ενωμένοι τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία από τους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε το πρυτανικό συμβούλιο σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματος, το οποίο παρουσιάζει η «Κ».

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τρεις συλλήψεις (εικόνες)-1
INTIME

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές

«Οταν οι πρυτανικές αρχές μάς το ζητήσουν, θα στείλουμε δυνάμεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα». Αυτό ξεκαθάρισε χθες στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, διευκρινίζοντας ότι έως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας δεν είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. «Πάντως», πρόσθεσε, «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε η πρόσβαση στον χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες να είναι απολύτως ελεγχόμενη».

Η ένταση και τα επεισόδια άρχισαν πριν από τις γιορτές του Πάσχα, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου να κατασκευάσει βιβλιοθήκη σε χώρο εντός του Πανεπιστημίου που τελούσε επί σειρά ετών υπό κατάληψη και ήταν γνωστός ως «στέκι του Βιολογικού».

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τρεις συλλήψεις (εικόνες)-2

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, thestival.gr

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή