ΑΠΘ: Πετροπόλεμος και συλλήψεις

ΑΠΘ: Πετροπόλεμος και συλλήψεις

Επεισόδια από ομάδα ατόμων που αντιδρούν στη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ισόγειο του κτιρίου Βιολογίας.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σύλληψη και μία προσαγωγή προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν το μεσημέρι έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες προς το σημείο που γίνονται εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης σε ισόγειο χώρο που επί 34 χρόνια ήταν υπό κατάληψη, το «Στέκι του Βιολογικού» όπως ονομαζόταν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Κατόπιν τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μπροστά από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έσπασαν τα ρολά και τα τζάμια της εισόδου του κτιρίου και επιχείρησαν να μπουν μέσα. Στον χώρο γύρω από τη Σχολή παρέμεναν συγκεντρωμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και μέλη φοιτητικών παρατάξεων, ζητώντας την αποχώρηση της αστυνομίας.

Συνεδρίασε η Σύγκλητος

Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εγκληματική επίθεση που έλαβε χώρα ξημερώματα της 7ης Μαΐου στον ισόγειο χώρο του κτιρίου Βιολογίας. «Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδικάζουν την εγκληματική επίθεση, η οποία συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Ελληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ζητούν δε την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών. Στηρίζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου και αναμένουν από το κράτος δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη. Καταδικάζει επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο κτίριο διοίκησης», ανέφερε η ανακοίνωση της Συγκλήτου, προσθέτοντας: «Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων. Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Ελληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και στις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή