Σε 20ήμερη αποχή οι συμβολαιογράφοι από τις 30 Μαΐου

Σε 20ήμερη αποχή οι συμβολαιογράφοι από τις 30 Μαΐου

Αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και σε άλλες πράξεις.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, από το τέλος του μήνα και έως τις 20 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κτηματολογίου να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων («μεταγραφές»).

Οι ενστάσεις των συμβολαιογράφων, που οδήγησαν στην απόφασή τους περί 20ήμερης αποχής, εστιάζονται στη μη επίλυση σειράς νομικών και τεχνικών προβλημάτων, τα οποία, κατά τη γνώμη τους, καθιστούν την εφαρμογή του μέτρου απρόσφορη και σε κάθε περίπτωση προβληματική. Η απόφαση περί αποχής, που θα επανεξεταστεί έπειτα από 20 ημέρες εφαρμογής, στις 20 Ιουνίου, ελήφθη από τη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας, Πειραιά και Νήσων, στην οποία μετείχε μεγάλος αριθμός συμβολαιογράφων, οι οποίοι ετάχθησαν και υπέρ της αποχής.

Η αποχή των συμβολαιογράφων, που ενδέχεται να καταστεί πανελλαδική (προς το παρόν απέχουν η Αθήνα, ο Πειραιάς και τα Νησιά), αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συναλλαγές και κυρίως στις μεταβιβάσεις ακινήτων και σε άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται με τα ακίνητα, σε μια περίοδο όπου η οικονομία έχει τα προβλήματά της και η συγκυρία επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα. Aλλωστε και πριν από λίγο καιρό, τον Απρίλιο, και πάλι οι συμβολαιογράφοι είχαν οδηγηθεί σε απόφαση αποχής με αφορμή άλλες ρυθμίσεις που είχαν σχέση με την έκδοση των πιστοποιητικών από τους δήμους, των γνωστών σε όλους μας ΤΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ελέχθη και στη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων, που αποφάσισε τη νέα αποχή τους, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, ως δημόσιοι λειτουργοί, επωμίζονται τελευταία ρυθμίσεις που αντί να λύνουν προβλήματα των συναλλαγών τα επιβαρύνουν, δημιουργώντας προβλήματα στην αγορά ακινήτων και στους συναλλασσόμενους πολίτες. Ειδικότερα, η γραφειοκρατία του Δημοσίου και οι δυσλειτουργίες του, που έχουν επιταθεί λόγω πανδημίας, καθιστούν τις συμβολαιογραφικές πράξεις δύσκολες και χρονοβόρες, καθώς το Δημόσιο και οι εφορίες δεν ανταποκρίνονται σύντομα στα αιτήματα των πολιτών για έγγραφα, φορολογικές ενημερότητες κ.ά., με αποτέλεσμα να καθυστερούν μεταβιβάσεις, συστάσεις εταιρειών και λοιπά, ενώ οι συμβολαιογράφοι, όπως προσφυώς ελέχθη στη συνέλευσή τους, «έχουν γίνει το αλεξικέραυνο για τα χάλια του Δημοσίου».

Τι οδήγησε όμως τους συμβολαιογράφους Αθήνας, Πειραιά και Νήσων σε νέα αποχή; Οι ενστάσεις τους διατυπώνονται στην καθιέρωση ως μόνου τρόπου καταχώρισης του ηλεκτρονικού για το Κτηματολόγιο (οι λεγόμενες «μεταγραφές»), διότι, όπως ειπώθηκε και στη γενική τους συνέλευση, πέραν των τεχνικών προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, τίθενται και θέματα ασφάλειας των συναλλαγών. Ως εκ τούτου προτείνεται από τους συμβολαιογράφους μεικτό σύστημα, να επιτρέπεται δηλαδή η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να επιλέγουν είτε τον ηλεκτρονικό τρόπο είτε τη φυσική παρουσία για την καταχώριση στο Κτηματολόγιο των συμβολαίων τους. Υπέρ της αποχής ψήφισε μεγάλος αριθμός συμβολαιογράφων που υπερψήφισαν όχι την πρόταση του προέδρου του συλλόγου Γεωργίου Ρούσκα, που την απέσυρε, αλλά την πρόταση της μειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. Τα προβλήματα στις συναλλαγές αναμένεται να ενταθούν, καθώς, εκτός από τον Σύλλογο Αθήνας, Πειραιά και Νήσων, και άλλοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι στρέφονται στην αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ το ενδεχόμενο η αποχή να καταστεί πανελλαδική είναι ορατό για τις 30 Μαΐου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή