Έγινε πράξη το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών

Έγινε πράξη το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών

Οι εθελοντικές προσπάθειες μετά το Μάτι που απέδωσαν καρπούς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι του 2018 γύρισαν όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να βρουν τους βαριά εγκαυματίες της φωτιάς στο Μάτι. Αρχικά έφτιαξαν μια λίστα με 34 ονόματα, στην πορεία εντόπισαν και άλλους. Συνάντησαν τότε στους θαλάμους νοσηλείας ανθρώπους «σαν μούμιες, τυλιγμένους σε όλο το σώμα». Διεκδίκησαν να τους παρασχεθούν 24ωρες αποκλειστικές νοσοκόμες, έθεσαν και το ζήτημα της μετανοσηλευτικής φροντίδας. Μακρύς και πολυέξοδος, ο δρόμος της αποθεραπείας ήταν κατά βάση μοναχικός για τους εγκαυματίες. Ο μεγάλος αριθμός των φυσιοθεραπειών, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αναγκαίες, αλλά και οι ειδικές αναπλαστικές κρέμες και τα ενδύματα πίεσης που απαιτούνται, δεν καλύπτονταν ασφαλιστικά. Οι δύο εθελοντές προσπάθησαν να το αλλάξουν.

Μετά τη φωτιά του 2018 συμμετείχαν σε συσκέψεις με τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Το Ιδρυμα Λάτση τους συνδράμει από τότε μέχρι και σήμερα, καλύπτοντας σε πρώτη φάση με δωρεές, υλικά και θεραπείες. Και γιατροί στάθηκαν στο πλευρό τους. Σε κάποιες περιπτώσεις το 2018, όπως είχε γράψει η «Κ», εγκαυματίες έλαβαν πιο αργά εξιτήριο από νοσοκομεία προκειμένου να τους παρασχεθεί εκεί επιπλέον βοήθεια.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε το 2020, όταν το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε το πρώτο μητρώο εγκαυματιών, προσφέροντας στα θύματα μόνο των δασικών πυρκαγιών τη δυνατότητα συνταγογράφησης σκευασμάτων και θεραπειών μέσω ΕΟΠΥΥ. Υπήρχαν, όμως, περιθώρια βελτίωσης. Οι εθελοντές Αλέξης Ανδρονόπουλος και Μαρίνα Καρύδα ίδρυσαν τον επόμενο χρόνο την οργάνωση «Salvia», η οποία έχει σκοπό την πρόληψη του εγκαύματος και την υποστήριξη των εγκαυματιών, ζητώντας μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του μητρώου ώστε να μην περιορίζεται στα θύματα των δασικών πυρκαγιών. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν με την πρόσφατη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών, έπειτα από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.

Το νέο μητρώο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, στο μητρώο θα εντάσσονται εγκαυματίες από ατύχημα, δασική ή αστική πυρκαγιά, ή οποιαδήποτε άλλη αιτία πρόκλησης εγκαύματος κάθε τύπου (θερμικό, χημικό, ηλεκτρικό, από ακτινοβολία). Στο μητρώο θα περιλαμβάνονται και τα θύματα εγκληματικών ενεργειών για τα οποία έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία. Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τα φάρμακα, τα επουλωτικά και αναπλαστικά σκευάσματα, τα ειδικά επιθέματα και ελαστικά ενδύματα πίεσης, καθώς και κατ’ οίκον νοσηλεία, θεραπείες ή επεμβάσεις που χρειάζονται για την αποκατάστασή τους.

«Ηταν ένας από τους βασικούς μας στόχους. Είναι πολύ σημαντικό γιατί με την τροποποίηση που προτείναμε και υιοθετήθηκε, καλύπτονται όλοι οι εγκαυματίες», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρονόπουλος.

Οι πολύπλευρες επιπτώσεις του εγκαύματος στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν άγνωστες και για τους δύο εθελοντές, προτού έρθουν σε επαφή με τους πρώτους εγκαυματίες από το Μάτι. Οπως έχει επισημάνει η κ. Καρύδα, οι βαριά εγκαυματίες πρέπει να φροντίζουν καθημερινά τα τραύματά τους. Μπορεί να δημιουργούνται ρικνωτικές ουλές στο δέρμα τους για τις οποίες απαιτούνται νέες χειρουργικές παρεμβάσεις, ακόμη και χρόνια μετά τον τραυματισμό τους. Εάν απαιτηθεί μακρά νοσηλεία σε ΜΕΘ μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποκατάσταση.

Τα μέλη της «Salvia» βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας με προτάσεις για το πώς μπορούν να εξειδικευθούν στη μετέπειτα υπουργική απόφαση τα κριτήρια κατηγοριοποίησης των δικαιούχων και διάθεσης των υλικών. «Είμαστε χαρούμενοι, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο κ. Ανδρονόπουλος για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή