Ειδικά Δικαστήρια στον ορίζοντα από φθινόπωρο

Ειδικά Δικαστήρια στον ορίζοντα από φθινόπωρο

Πώς εξελίσσονται οι δικαστικές διαδικασίες για τους κ. Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν όχι ένα, αλλά δύο Ειδικά Δικαστήρια είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί σε χρόνο που η προεκλογική περίοδος θα έχει εκτοξεύσει το πολιτικό θερμόμετρο και η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων θα είναι σε όξυνση. Οι ανακριτικές διαδικασίες σε δύο υποθέσεις, που έφθασαν με όχημα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, βρίσκονται αυτή την εποχή σε προχωρημένο στάδιο, με όλες τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως αν τελικά αποφασιστεί η παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο, οι σχετικές δίκες θα αρχίσουν μέσα στο φθινόπωρο ή πάντως μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.

Ετσι όπως εξελίσσονται οι δικαστικές διαδικασίες, όλες οι εκτιμήσεις, δικαστικές και πολιτικές, συνηγορούν στο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει παραπομπή και για τις δύο υποθέσεις των πρώην υπουργών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Νίκου Παππά, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση για δύο υπουργούς μιας κυβέρνησης να συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Οι δικαστικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά την πρώτη υπόθεση, με κεντρικό πρόσωπο, δικαστικά ελεγχόμενο, τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το Ειδικό Δικαστήριο. Ειδικότερα, η ανάκριση έχει τελειώσει, έχει γίνει η εισαγγελική πρόταση, που τάσσεται υπέρ της παραπομπής σε δίκη του πρώην υπουργού, και αναμένεται πλέον η τελική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου. Το Συμβούλιο είναι μεικτό και αποτελείται από δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναμένεται να εκδώσει απόφαση πριν από το καλοκαίρι.

Ετσι όπως έχουν δικαστικά δρομολογηθεί τα πράγματα, κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση, αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, είναι ο Νίκος Παππάς και ο εργολάβος και επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας. Τα αδικήματα που έχουν απαγγελθεί είναι παραβάσεις καθήκοντος για τον υπουργό και συνέργεια σε αυτές από τον επιχειρηματία, όλα σε βαθμό πλημμελήματος, με ανώτατες προβλεπόμενες ποινές, σε περίπτωση καταδίκης, τη φυλάκιση για δύο χρόνια.

Κίνδυνος καθυστέρησης

Και ενώ η δικαστική διαδικασία για τον Νίκο Παππά είναι σε φάση ολοκλήρωσης, εκείνη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ανάκρισης, ενώ αναμένεται η εισαγγελική πρόταση από την εισαγγελέα Ελένη Μετσοβίτου.

Για μια υπόθεση τόσο σοβαρή εκτιμάται από δικαστικής πλευράς ότι θα πρέπει να «τρέξουν» το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες, εισαγγελική πρόταση και λοιπά, προκειμένου να προλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης, αν δηλαδή θα υπάρξει ή όχι δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν αργήσουν οι διαδικασίες, υπάρχει ο κίνδυνος όλα να πάνε πίσω χρονικά, και το Δικαστικό Συμβούλιο, από το οποίο φεύγουν στο τέλος Ιουνίου κάποιοι ανώτατοι δικαστικοί, να χρειαστεί να λειτουργήσει με τους αναπληρωτές δικαστές, κάτι που θα σημάνει ότι η εκκρεμότητα θα παραμένει ανοικτή για καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, με δύο Ειδικά Δικαστήρια ανοικτά, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις δικαστικών και πολιτικών παραγόντων περί παραπομπής σε δίκη των δύο εμπλεκόμενων υπουργών, το πολιτικό κλίμα, που θα είναι τεταμένο έτσι κι αλλιώς σε μια προεκλογική περίοδο, και μάλιστα με διπλές εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτηθεί και από τις δικαστικές διαδικασίες που θα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή