Πανεπιστήμια: «Είναι μια τραυματική εμπειρία που ζούμε εδώ και καιρό»

Πανεπιστήμια: «Είναι μια τραυματική εμπειρία που ζούμε εδώ και καιρό»

Το θέαμα που αντίκρισε ο Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν μπήκε τη Δευτέρα μέσα στο κτίριο όπου εργάζεται, θύμιζε περισσότερο εμπόλεμη ζώνη παρά πανεπιστήμιο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέαμα που αντίκρισε ο Κωνσταντίνος Βλαχονάσιος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν μπήκε τη Δευτέρα μέσα στο κτίριο όπου εργάζεται, θύμιζε περισσότερο εμπόλεμη ζώνη παρά πανεπιστήμιο. Τζάμια σπασμένα, ένα τηλεφωνικό κέντρο κατεστραμμένο, τοίχοι γκρεμισμένοι – «όλα όσα είχαν κάνει οι εργάτες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χάθηκαν μέσα σε μία νύχτα», λέει ο ίδιος στην «Κ» σχετικά με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν κάποιοι μπήκαν μέσα στο κτίριο και κατέστρεψαν με βαριοπούλες το έργο που προορίζεται να γίνει η καινούργια βιβλιοθήκη του Βιολογικού. Το συγκεκριμένο έργο ακούγεται σχεδόν σαν μια μεταμοντέρνα εκδοχή του γεφυριού της Αρτας, καθώς όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Βλαχονάσιος, αυτή ήταν η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που γυρνάνε πάλι στο μηδέν μετά την εκούσια καταστροφή της εκάστοτε προόδου του έργου.

Το ιστορικό

Ολα ξεκίνησαν, αναφέρει, όταν αποφασίστηκε η αναδιαμόρφωση του κτιρίου, σύμφωνα με την οποία θα ενοποιούνταν οι βιβλιοθήκες του ισογείου και θα δημιουργούνταν και νέες αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονο εξοπλισμό. Για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε να φύγει το «στέκι του Βιολογικού». «Δόθηκε πριν από 35 χρόνια στους φοιτητές για εκδηλώσεις, αλλά πολύ γρήγορα πέρασε σε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία», σημειώνει ο κ. Βλαχονάσιος. «Στην αρχή ήταν εντάξει», λέει στην «Κ» για το στέκι μια καθηγήτρια του τμήματος, η οποία δεν ήθελε να ονομαστεί για λόγους ασφαλείας, «αλλά μετά από κάποια χρόνια έγινε χώρος που μαζευόταν κόσμος που δεν ξέραμε καν· κάθε Δευτέρα γυρνούσαμε στο κτίριο και λέγαμε “αμάν, τι θα αντικρίσουμε πάλι”». «Από όταν το στέκι γκρεμίστηκε και μετά, δεν αισθανόμαστε καμία ασφάλεια», τονίζει η καθηγήτρια, «είναι μια τραυματική εμπειρία που ζούμε εδώ και καιρό». «Εχει πυροδοτήσει πόλεμο μεταξύ αναρχικών και Αστυνομίας», λέει ο κ. Βλαχονάσιος, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καθηγητές διευκρινίζουν πως για τους βανδαλισμούς δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι φοιτητές. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές εντάσεις μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας δημιουργεί το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η προαναφερθείσα καθηγήτρια δηλώνει στην «Κ» πως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το επεισόδιο με τις βαριοπούλες, αλλά λίγες μέρες μετά αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα μέσα σε αίθουσες της Σχολής Θετικών Επιστημών. «Η Αστυνομία θέλουμε να μας προστατεύσει από τα κακοποιά στοιχεία», λέει η η ίδια, τονίζοντας πως αυτό που θέλει είναι να πιάσουν τους κακοποιούς που βανδαλίζουν ανενόχλητοι το πανεπιστήμιο, όχι να επιτίθενται σε φοιτητές που διαδηλώνουν. «Για τους φοιτητές», τονίζει, «το πανεπιστήμιο είναι το σπίτι τους», ένα σπίτι που όμως πολλοί φοιτητές λένε στην «Κ» ότι δεν είναι ασφαλές.

Φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ μιλούν στην «Κ» για την «εμπόλεμη ζώνη» στο Τμήμα Βιολογίας.

Υπάρχει ανασφάλεια

«Γενικά υπάρχει μια ανασφάλεια», δηλώνει ο μεταπτυχιακός φοιτητής Κωνσταντίνος Τ., «δεν είναι ωραίες οι συνθήκες αυτές σε ένα κτίριο με τρία τμήματα· είναι πολύ άσχημο και στενόχωρο». «Την ημέρα που έγινε το περιστατικό με τις βαριοπούλες καθίσαμε μέχρι τις 9 το βράδυ μέσα για να μην κατέβουμε κάτω που γινόταν πανικός», τονίζει ο ίδιος. Η 22χρονη Ελένη αναφέρει πως από το 2018 που μπήκε στο πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα ακούει διαρκώς για άσχημα περιστατικά. Δηλώνει τυχερή για το πρόγραμμα της – «τα μαθήματά μου είναι σε πρωινές ώρες, οι οποίες είναι σχεδόν πάντα ήσυχες», εξηγεί. Μια άλλη φοιτήτρια τονίζει πως παρότι τρόμαξε με το επεισόδιο, δεν της φάνηκε περίεργο. «Εχω συνηθίσει να γίνονται τέτοια πράγματα στο ΑΠΘ», αναφέρει με έκδηλη απογοήτευση. Μια φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ τονίζει πως στο πανεπιστήμιο δεν νιώθει ασφαλής λόγω της Αστυνομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το περιστατικό που ανέφερε και η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας. «Μπήκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών», λέει στην «Κ», «και έριξαν κρότου λάμψης».

Την Παρασκευή, τα μέλη του Τμήματος Βιολογίας εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο εξέφρασαν τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά τους για «τη συχνή διακοπή της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας» του τμήματος, και την ανησυχία τους για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού. «Ζητάμε έναν χώρο που να είναι ασφαλής», λέει στην «Κ» ο κ. Βλαχονάσιος, «το πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών, αλλά μέχρις εκεί, δεν είναι άσυλο παράνομων πράξεων». Ο ίδιος αναφέρει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το επίπεδο του ΑΠΘ θα πέσει γιατί δεν θα μπορεί να γίνει σωστή εκπαίδευση φοιτητών. Τονίζει πως την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει θέση στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Βιολογίας, αλλά ανησυχεί για την κάλυψή της. «Ποιος», αναρωτιέται, «θα έρθει να δουλέψει σε ένα τμήμα που την επόμενη μέρα μπορεί να του βάλουν φωτιά στο εργαστήριο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή