Παιδικές δομές: Αντιδράσεις για τις αλλαγές

Παιδικές δομές: Αντιδράσεις για τις αλλαγές

Πιο ορατή γίνεται η προοπτική αποϊδρυματοποίησης στη χώρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση σχετικά με τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας πιο ορατή την προοπτική αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας. «Θεσπίζοντας κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας […] μεταβαίνουμε από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών εντός δομών σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης της κατάλληλης για αυτά οικογένειας. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε κανόνες και προδιαγραφές ώστε για όσο καιρό χρειαστεί τα παιδιά να βρίσκονται σε δομές μη ιδρυματικές, διαφανείς και ασφαλείς», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου βρισκόταν από τον Φεβρουάριο σε διαβούλευση και πολλές προτάσεις φορέων ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο. Η νέα νομοθεσία προωθεί την αποκατάσταση των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και επιβάλλει την περιοδική αναθεώρηση της τοποθέτησής τους, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής τους σε αυτό.

«Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης συνεπάγεται λουκέτο», λέει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Στην πλειονότητά τους οι εμπλεκόμενοι σε θέματα παιδικής προστασίας αναγνωρίζουν ότι οι δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. «Η πλήρης αποϊδρυματοποίηση, καθώς και η ύπαρξη ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου προδιαγραφών και λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας αποτελούν διαχρονικά αιτήματα και αντικείμενο σημαντικού έργου και μεγάλης προσπάθειας των Παιδικών Χωριών SOS. Η παρούσα υπουργική απόφαση είναι μια πρώτη θετική προσπάθεια, ωστόσο παραμένει επιεικής σε μια σειρά θεμάτων, όπως ως προς τα ιδρύματα δημοσίου δικαίου που δεν θεσμοθετούνται, καθώς και ως προς την αδειοδότηση για τη λειτουργία νέων ιδρυμάτων ή και την έλλειψη θεσμοθέτησης οικογενειακού τύπου δομών», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής συνηγορίας στα Παιδικά Χωριά SOS. Τη νέα υπουργική απόφαση χαιρετίζουν επίσης η Συνήγορος του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου, όπως και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.

Σφοδρή επίθεση, ωστόσο, στην υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος. Σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, στην οποία έδωσαν το «παρών» ωφελούμενοι και εργαζόμενοι, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής, και ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μελέτης Μουστάκας, ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για το έργο του οργανισμού του επί 27 συναπτά έτη. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης συνεπάγεται λουκέτο για τα 14 σπίτια και κέντρα ημερήσιας φροντίδας και πιθανώς τη φυλάκιση του ιδίου. Ισχυρίστηκε ότι η αυστηρότητα αναλώνεται στις κτιριακές προϋποθέσεις των ιδρυμάτων, χωρίς να δίνεται επαρκής έμφαση στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των παιδιών, ενώ άφησε αιχμές για προχειρότητα στο πρόγραμμα αναδοχής, που έχει ως συνέπεια την «επιστροφή» παιδιών στα ιδρύματα. «Ολο αυτό το διάστημα κάνουμε προτάσεις για να αδειοδοτηθούν τα σπίτια. Θα πρέπει τώρα από την πόρτα να έρθει κάποιος υπεύθυνος της κ. υφυπουργού και να με συλλάβει, γιατί τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας δεν έχουν άδεια. Πριν από δύο χρόνια η ίδια μας είπε ότι θα αδειοδοτηθούν τα σπίτια». Επισημαίνεται ότι προβλέπεται ένας χρόνος ως διάστημα προσαρμογής των ιδρυμάτων στα νέα δεδομένα, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί πλήθος άλλων προγραμμάτων, τα οποία δεν επηρεάζονται καθόλου από τη δρομολογούμενη μεταρρύθμιση. Η «κραυγή αγωνίας», ωστόσο, του «Χαμόγελου» άγγιξε ευαίσθητες χορδές μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή