Κακοκαιρία: Ελικόπτερο στις έρευνες για τον αγνοούμενο στην Εύβοια – Προβλήματα λόγω θυελλωδών ανέμων

Κακοκαιρία: Ελικόπτερο στις έρευνες για τον αγνοούμενο στην Εύβοια – Προβλήματα λόγω θυελλωδών ανέμων

Ενισχύθηκαν από το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα, ο οποίος αγνοείται από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ Ευβοίας

9' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκαν από το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα, ο οποίος αγνοείται από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή Λειρί, στη Δίρφυ Ευβοίας.

Στις έρευνες συνδράμει και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά, επιχειρούν 19 πυροσβέστες με την Ορειβατική Ομάδα Έρευνας-Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ) της 7ης ΕΜΑΚ, ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ ενώ συνδρομή παρέχουν επίσης ο ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας, η ελληνική ομάδα διάσωσης, εθελοντές καθώς και η ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο περιπατητής έχασε τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στην Δίρφυ κι επικοινώνησε με την πυροσβεστική.

Κινητοποιήθηκαν δυνάμεις που βρήκαν το όχημά του και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το καταφύγιο, αλλά μέχρι το πρωί δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον ίδιο.

Δύσκολη νύχτα για τη Βόρεια Εύβοια

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, στη Βόρεια Εύβοια.

Η μανία της βροχής προκάλεσε πλημμύρες σε σπίτια, καλλιέργειες σε όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου ενώ όπως δήλωσε στο evima.gr ο αντιδήμαρχος Αγίας Άννας Άγγελος Κωνσταντινάκης, από την ισχυρή βροχόπτωση υπήρξε πτώση γέφυρας μεταξύ των οικισμών Αχλαδίου και Κοτσικιάς.

Θυελλώδεις άνεμοι

Το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τη χώρα σήμερα, συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Έως το ξημέρωμα της Πέμπτης οι ριπές των ανέμων στην Αττική ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα (Πάρνηθα 111 χλμ/ώρα και Πεντέλη 106 χλμ/ώρα).

Η μέγιστη ριπή ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου με 143 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Ισχυροί άνεμοι καταγράφηκαν επίσης σε Αντίκυρα, Μακρινίτσα Βόλου και Κάρυστο (από 98 χλμ/ώρα).

Τραυματίες από πτώση στεγάστρου στην Κεφαλονιά

Τον τραυματισμό τριών ατόμων προκάλεσε η πτώση στεγάστρου στο λιμάνι Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι πνέουν από τα ξημερώματα στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα που καταπλακώθηκαν από το στέγαστρο και τα οποία παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ.

Κατά το inkefalonia.gr, το στέγαστρο έπεσε σε αυτοκίνητο το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στον δρόμο, ενώ τραυμάτισε υπάλληλο του δήμου Αργοστολίου που βρισκόταν στο σημείο για εργασίες.

Κατά το ίδιο μέσο, ο υπάλληλος του δήμου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς, ενώ άλλοι δύο υπάλληλοι που βρίσκονταν στο σημείο δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες χωρίς να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Η κυκλοφορία στο σημείο έχει διακοπεί.

Χίος: Αποκολλήθηκε το «Νήσος Σάμος»

Με τη βοήθεια ρυμουλκού αποκολλήθηκε στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» που, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, επικάθησε σε αμμώδη αβαθή κατά τη διαδικασία πρόσδεσης στο λιμάνι Χίου. Το πλοίο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία πρόσδεσης, προκειμένου να αποβιβάσει τους επιβάτες για τη Χίο.  

Το «Νήσος Σάμος» αναμένεται να επιθεωρηθεί και μετά από βεβαίωση του παρακολουθούντα νηογνώμονα θα αναχωρήσει προς εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου.

Το «Νήσος Σάμος» εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Ψαρά, Χίο και Μυτιλήνη. Στο πλοίο με 86 άτομα πλήρωμα, επιβαίνουν 332 επιβάτες, 104 φορτηγά, 83 Ι.Χ. και 18 δίκυκλα. 

Κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου

Προβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τοπικά στα πελάγη τα 8, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως τα 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι, ύστερα από απόφαση του πλοιάρχου. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πάχη Μεγάρων και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Με πρακτικό και κατόπιν απόφασης του πλοιάρχου εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Λευκίμμης-Κέρκυρας.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν από το πρωί στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για τα φέρι-μποτ που εκτελούν δρομολόγια στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τη «Γέφυρα ΑΕ», λόγω των ανέμων, ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διέλευση σε πεζούς, σε δίκυκλα, σε τροχόσπιτα και σε οχήματα χωρίς φορτίο με υψηλές πλευρές.

Προβλήματα στην Αττική

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ στην Αττική εξαιτίας της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού που θα επηρεάσει τη χώρα και σήμερα, Πέμπτη.

Μέχρι το πρωί, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 157 κλήσεις στην Αττική, αλλά και στην Κ. Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου επίσης σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις.

Στην Περιφέρεια Αττικής η Πυροσβεστική δέχθηκε 133 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • 94 κλήσεις για κοπές δέντρων
  • 27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  • 1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων. 

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 9 κλήσεις για κοπές δέντρων και
  • 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένου

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν το πρωί, κυρίως στην Αττική όπου το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Απεγκλωβισμός οδηγών στη Σαμάτα

Η Πυροσβεστική προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον απεγκλωβισμό 5 οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Λεωφόρο Σταμάτα στο ύψος της 25ης Μαρτίου είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους. Όσον αφορά τις κλήσεις για άντληση υδάτων και για κοπές δέντρων αυτές έγιναν κυρίως από τις περιοχές Μοσχάτο, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη, Διόνυσο, Αγία Παρασκευή και Χαϊδάρι.

Συστάσεις ΓΓΠΠ

Σημειώνεται ότι λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού που είχε εκδώσει η ΕΜΥ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πρόγνωση καιρού για σήμερα, Πέμπτη: Καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 08 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύβοια

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί με γρήγορη βελτίωση.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικoί 6 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, τη νότια Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες κυρίως στα νότια.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο

Το Σάββατο στα νοτιοανατολικά αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ο καιρός την Κυριακή

Την Κυριακή, αναμένονται στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθουν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προοπτική για Δευτέρα και Τρίτη

Τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας αναμένεται γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, politischios.gr, inkefalonia.gr, evima.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή