«Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»: Ένας γόνιμος διάλογος με αμφίδρομα οφέλη

«Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»: Ένας γόνιμος διάλογος με αμφίδρομα οφέλη

Ως «καλά διαβασμένο» και «με επίγνωση των προβλημάτων της νεολαίας» χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό είκοσι νέοι, 23 έως 35 ετών, οι οποίοι συζήτησαν μαζί του – όλοι τους εθελοντές στη διοργάνωση του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας».

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «καλά διαβασμένο» και «με επίγνωση των προβλημάτων της νεολαίας» χαρακτήρισαν τον πρωθυπουργό είκοσι νέοι, 23 έως 35 ετών, οι οποίοι συζήτησαν μαζί του – όλοι τους εθελοντές στη διοργάνωση του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας». Η αντιπροσωπεία, συνοδεία του επίτιμου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρα Ιορδάνη Λαδόπουλου, ιδρυτή του «Πανοράματος», συνάντησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και μίλησαν για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα. «Είναι γόνιμο οι νέοι να αμφισβητούν τις Αρχές, έτσι βελτιωνόμαστε όλοι», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας έτσι τους νεαρούς συνομιλητές να νιώσουν άνετα να εκφραστούν επί παντός επιστητού.

«Με ικανοποίηση άκουσα από τον πρωθυπουργό ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν οι εργοδότες να αναλαμβάνουν οικονομικά την επιμόρφωση των εργαζομένων τους», μεταφέρει στην «Κ» η κ. Μαρία Ματσαβέλα, που εργάζεται σε νευραλγικό πόστο ανερχόμενης ελληνικής εταιρείας. «Σε κάθε απάντησή του μας έδινε παραδείγματα», λέει. Η ομάδα απηύθυνε στον πρωθυπουργό δέκα ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα που τους απασχολούν: το brain drain και το brain gain, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στα εργασιακά, το μη φιλικό περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις, τους χαμηλούς μισθούς, τα ακριβά ενοίκια κ.ά. Η κ. Ματσαβέλα, η οποία στην πτυχιακή της στο Μαθηματικό είχε μελετήσει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία της ευκλείδιας γεωμετρίας, τον ρώτησε αν τα πανεπιστήμια μπορούν να ακολουθήσουν τους φρενήρεις ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης και αν είναι εφικτό τα προγράμματα σπουδών των θεωρητικών σχολών να εκσυγχρονιστούν.

Εθελοντές του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας» συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αντιλήφθηκα ότι η πολιτεία έχει σχεδιασμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σχολιάζει από την πλευρά του ο 28χρονος Βασίλης Καρλής, απόφοιτος του ΟΠΑ, τώρα μεταπτυχιακός φοιτητής, εργαζόμενος και συνιδρυτής startup που φιλοξενήθηκε στο Orange Grove. «Μας προϊδέασε για τα επόμενα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», προσθέτει ο ίδιος, που θεωρεί την ανταλλαγή απόψεων ως μια «win win» εμπειρία, «καθώς εκείνος αφουγκράστηκε τις αγωνίες μας και εμείς μάθαμε ορισμένες από τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Εάν το στοίχημα της Ελλάδας πρέπει να είναι μόνο η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων ή η εξέλιξή της σε ψηφιακό hub έθεσε ως ερώτημα ο 25χρονος Κωνσταντίνος Γκλαντζούνης, απόφοιτος του ΕΜΠ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο θα φοιτά στο Columbia των ΗΠΑ. «Τώρα είναι το σωστό timing να γίνει αυτή η συζήτηση, καθώς χάρη σε πολλές επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες η Ελλάδα και η ελληνική επιχειρηματικότητα αποτίναξε το “κακό όνομα” που της είχε αποδοθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», διευκρινίζει στην «Κ». «Ετσι, με χαρά παρακολουθούμε την έλευση της Amazon και της Microsoft στην Ελλάδα». Ο ίδιος, καθώς είχε ιδρύσει startup στα φοιτητικά του χρόνια και εν συνεχεία έχει εργαστεί σε startup, γνωρίζει το πλήθος των δυσκολιών. «Από τα λόγια του πρωθυπουργού αποκόμισα την αίσθηση ότι χαράσσεται μια βιώσιμη στρατηγική στα θέματα αυτά», εκτιμά ο ίδιος. «Προσωπικά φεύγω από την Ελλάδα γιατί νιώθω ότι εδώ τα όνειρά μου δεν μπορούν να πραγματωθούν. Ελπίζω όμως ότι μπαίνουμε στον σωστό δρόμο, ώστε οι επόμενοι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων να βρίσκουν ό,τι αναζητούν εντός συνόρων», λέει.

Η Μαρία, ο Βασίλης και ο Κωνσταντίνος, αν και σκληρά εργαζόμενοι, συμμετέχουν για πολλά χρόνια ως εθελοντές στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», που την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί για δωδέκατη φορά. Ως «ηλιαχτίδα φωτός» σε μια σκοτεινή εποχή περιγράφει η Μαρία την πρώτη της εμπειρία από το «Πανόραμα» που παρακολούθησε ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΟΠΑ. «Εμαθα ποιες εταιρείες μπορούσαν να απορροφήσουν άτομα με το βιογραφικό μου, είχα την ευκαιρία να κάνω συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων», θυμάται. «Οταν άρχισα να δουλεύω στη διοργάνωση, έμαθα να στέλνω email, να είμαι συνεπής στις επικοινωνίες μου, απέκτησα δηλαδή επαγγελματισμό». Αντίστοιχη ήταν η ανακούφιση και του Βασίλη Καρλή όταν παρακολούθησε για πρώτη φορά το συνέδριο το 2015. «Συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση μπορεί να ήταν δύσκολη στην Ελλάδα, αλλά είχαμε πάντα περιθώριο να το παλέψουμε. Αλλαξε ο τρόπος σκέψης μου», σημειώνει. Αυτή την «ένεση αισιοδοξίας» και τη «μύηση στην αγορά εργασίας» θέλουν τώρα μέσω της εθελοντικής εργασίας τους να προσφέρουν στις επόμενες γενιές φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή