Προσφυγές συμβασιούχων COVID-19

Προσφυγές συμβασιούχων COVID-19

Tη μονιμοποίησή τους διεκδικούν οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από τη διαχείριση της πανδημίας COVID -19, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μονιμοποίησή τους διεκδικούν οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από τη διαχείριση της πανδημίας COVID -19, προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Ηδη δικαστικές αποφάσεις τούς δικαιώνουν, αναγνωρίζοντας ότι εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες και κρίνοντας ότι οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Πρόκειται για 21.412 συμβασιούχους οι οποίοι αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και 2.376 οι οποίοι αμείβονται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων (στοιχεία υπουργείου Εσωτερικών Μαρτίου 2022). Υπενθυμίζεται ότι προσελήφθησαν στην αρχή της πανδημίας για την κάλυψη των αναγκών των δήμων, οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες λόγω του lockdown και των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχαν τεθεί. Στο τέλος Μαΐου λήγουν οι συμβάσεις τους, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την πρόσληψή τους, και σε περίπτωση παραμονής στις θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη απολυθεί, εφόσον είχαν προσληφθεί νωρίτερα, και άρα ο αριθμός όσων παραμένουν ενδέχεται να είναι λίγο μικρότερος στο τέλος Μαΐου.

Οι αρχικές συμβάσεις με τις οποίες είχαν προσληφθεί λόγω κορωνοϊού ήταν μηνών, ωστόσο έκτοτε έχουν παραταθεί αρκετές φορές, καθώς μάλιστα αρκετοί δήμαρχοι τόνιζαν ότι τους χρειάζονταν λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Ωστόσο, στο τέλος του μήνα είναι υποχρεωτικό να λυθεί η σύμβασή τους διότι δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της διετίας. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμηριώνουν δικαίωμα μονιμοποίησης.

Διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, καθώς στο τέλος Μαΐου λήγουν οι συμβάσεις τους – Είχαν προσληφθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών της πανδημίας.

Ηδη 14 άτομα στον Δήμο Αγ. Δημητρίου προσέφυγαν στο δικαστήριο διεκδικώντας την αλλαγή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και το δικαστήριο τους δικαίωσε. Η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου δήλωσε στην «Κ» ότι δεν προτίθεται να ασκήσει έφεση, ωστόσο θα θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και είναι αρμόδιο για να αποφασίσει. Αλλοι συμβασιούχοι έχουν προσφύγει ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους και πέραν της 31ης Μαΐου, έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους, και έτσι να κατοχυρώσουν το 24μηνο «διαβατήριο» για μονιμοποίηση.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η απαίτηση για μονιμοποίηση αποτελεί λαϊκισμό, προσθέτοντας ότι «δεν προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στους δήμους με αυτόν τον τρόπο», προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει προς τους δημάρχους ότι αν χρειάζονται προσωπικό θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που έχει καθοριστεί στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του ΥΠΕΣ. Βάσει αυτού οι αναγκαίες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή