Η επιμόρφωση ανεβάζει ταχύτητα στο Δημόσιο

Η επιμόρφωση ανεβάζει ταχύτητα στο Δημόσιο

Σημαντική η συνεργασία με το διεθνές δίκτυο των σχολών διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, που θα δώσει καρπούς με τη διοργάνωση της συνάντησης για πρώτη φορά στην Αθήνα, με θέμα τις κουλτούρες μάθησης στο Δημόσιο.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) αποτελεί αδιάλειπτα τον εκπαιδευτικό – επιμορφωτικό βραχίονα του κράτους, τον εθνικό στρατηγικό φορέα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Το έργο που προσφέρει έχει συχνά συνδεθεί με την εμβληματική του μονάδα, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), η οποία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για τον απαιτητικό εισαγωγικό της διαγωνισμό, καθώς και τις εντατικές σπουδές εξειδίκευσης σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης και δημόσιων πολιτικών. Εξίσου σημαντική μονάδα του ΕΚΔΔΑ είναι το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ), το οποίο είναι γνωστό μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι προσέρχονται στις δικές του αίθουσες συστηματικά για να καλλιεργήσουν και να εξειδικεύσουν γνώσεις και δεξιότητες.

Επειτα από την παρουσίαση του οράματος, της φιλοσοφίας και της στρατηγικής του ΕΚΔΔΑ ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο φορέας έχει κυριολεκτικά «ανεβάσει» ταχύτητες και έχει ξεπεράσει ακόμα και τις πιο μετριοπαθείς προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει υιοθέτηση εξωστρεφούς πολιτικής, με εντατική εργασία σε κεντρικούς θεματικούς άξονες, όπως είναι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνεργασία με τη Microsoft, η εκπαίδευση των εσωτερικών ελεγκτών και συμβούλων ακεραιότητας, η επιμόρφωση των υπαλλήλων κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η προετοιμασία για τη στελέχωση του κλάδου Π.Ε. επιτελικών στελεχών μέσω ενός καινοτόμου απαιτητικού εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη γαλλική Ecole Nationale d’ Administration (ENA).

Νέες εκπαιδευτικές δράσεις που εκφράζουν αρχές και αξίες που εκπέμπει διαχρονικά το ΕΚΔΔΑ: μια εκπαιδευτική μεθοδολογία που βασίζεται στη χάραξη στοχευμένων εκπαιδευτικών σχεδίων και μαθησιακών διαδρομών, αξιοποίηση καινοτόμων εργαλείων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στην επιτελική διοίκηση, ανάδειξη της αριστείας, τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα και αξιοσύνη.

Πόσο αποτελεσματικά επιχειρούνται τα παραπάνω; Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της δυναμικής που αναπτύσσεται και αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό ανανέωσης των τίτλων των επιμορφωτικών προγραμμάτων του ΙΝΕΠ που, ήδη για το α΄ τρίμηνο του 2022, αγγίζει το 25%.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στα πεδία επιμόρφωσης που προωθούν νέες επαγγελματικές διαδρομές και υπηρετούν νέους θεσμούς, όπως είναι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο τομέα και ο σύμβουλος ακεραιότητας. Συνολικά, για το διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 έχουν υλοποιηθεί 7 προγράμματα για τους εσωτερικούς ελεγκτές με 168 εκπαιδευόμενους και με ποσοστό επιτυχίας 89,29% στην τελική διαδικασία αξιολόγησης – πιστοποίησης.

Για την επιμόρφωση που αφορά τους συμβούλους ακεραιότητας, συνολικά έχουν υλοποιηθεί 2 προγράμματα και το ποσοστό επιτυχίας στο τελικό τεστ πιστοποίησης για τους συνολικά 47 εκπαιδευόμενους αγγίζει το 76,60%. Σημαντική επίσης είναι η στοχευμένη επιμόρφωση με σκοπό την αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των δημοσίων υπαλλήλων κατηγορίας Δ.Ε., οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, στελεχώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ανταπόκριση των δημοσίων υπαλλήλων και στις τρεις παραπάνω «tailor made» δράσεις υπήρξε άμεση και πληθωρική, ανάλογη του ισχυρού αισθήματος εμπιστοσύνης που το ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ έχει εμπνεύσει σε όσους απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του.

Ξεχωριστή μνεία αρμόζει στη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με τη Microsoft, καθώς ανήκει στις εμβληματικές επιμορφωτικές δράσεις που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και, εντέλει, του ίδιου του κράτους. Προς αυτόν τον σκοπό, προωθείται η εμβάθυνση σε γνώσεις σχετικές με την ανάπτυξη βασικών και εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων. Ειδικότερα, μέσα σε περίπου ένα χρόνο, έχουν υλοποιηθεί 111 επιμορφωτικά προγράμματα και, ως το τέλος του 2022, ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αγγίξει τους 5.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Ισως το μεγαλύτερο στοίχημα στην έως σήμερα μακρά πορεία του ΕΚΔΔΑ αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού που για πρώτη φορά θα στελεχώσει τον διυπουργικό κλάδο επιτελικών στελεχών σε τρεις ειδικότητες: του αναλυτή δημόσιας πολιτικής, του νομοτέχνη και του αναλυτή ψηφιακής πολιτικής. Η εκπαιδευτική παρέμβαση σχεδιάστηκε και οργανώνεται έπειτα από συνεργασία του ΕΚΔΔΑ με το υπουργείο Εσωτερικών και τη γαλλική πρώην ΕΝΑ, νυν INSP (Institut National du Service Public) και η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, το ΕΚΔΔΑ έχει εγκαινιάσει νέες συνεργασίες με διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς εγνωσμένου κύρους, όπως το Πανεπιστήμιο Harvard, το INSEAD Business School, το London School of Economics, καθώς και το ως άνω γαλλικό INSP.

Τέλος, σημαντική κρίνεται η συνεργασία με το διεθνές δίκτυο των σχολών διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ που φέτος θα δώσει καρπούς με τη διοργάνωση –έπειτα από πρωτοβουλία του ΕΚΔΔΑ– της μεγάλης ετήσιας συνάντησης για πρώτη φορά στην Αθήνα, με θέμα τις κουλτούρες μάθησης στο Δημόσιο στη μετά COVID εποχή.

* Η δρ Παρασκευή Δραμαλιώτη είναι πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή