Ευλογιά των πιθήκων: Το ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά

Ευλογιά των πιθήκων: Το ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά

Σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης βρίσκονται υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ και μονάδες Υγείας της χώρας μας για την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης βρίσκονται υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ και μονάδες Υγείας της χώρας μας για την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων. Το περιστατικό με τον 29χρονο τουρίστα στην Κεφαλονιά, που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση της ευλογιάς των πιθήκων –διακομίσθηκε υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας (ειδική κάψουλα) στο νοσοκομείο Αττικόν και νοσηλεύτηκε τόσο ο ίδιος όσο και η φίλη του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, πριν οι εξετάσεις δείξουν ότι τελικά είχε προσβληθεί από τον ιό της ανεμοβλογιάς– αποτέλεσε μια ευκαιρία για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά του συστήματος.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οδηγίες προς τις μονάδες Υγείας για το πώς ορίζεται ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται. Ειδικότερα, ως ύποπτο κρούσμα θεωρείται κάθε περιστατικό με απότομη έναρξη πυρετού πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια, οσφυαλγία – ραχιαλγία, μυαλγίες και έντονη κακουχία, ακολουθούμενα με εμφάνιση εξανθήματος (μία έως τρεις ημέρες μετά) αρχικά στο πρόσωπο και εν συνεχεία στον κορμό, στις παλάμες και τα πέλματα. Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες, που τελικά υποχωρούν. Πιθανό θεωρείται ένα κρούσμα που εμφανίζει συμπτώματα και έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η επιβεβαίωση της ευλογιάς των πιθήκων γίνεται εργαστηριακά με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με μοριακό έλεγχο και ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες. Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες). Για την αποφυγή της νόσησης συστήνεται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, κάλυψη του βήχα κ.ά.) και η αποφυγή επαφής με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες. Η θεραπεία εστιάζεται κυρίως στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Οσον αφορά την αντιιική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή