Προχωρεί το σχέδιο πολεοδόμησης περιοχών στο Μάτι

Προχωρεί το σχέδιο πολεοδόμησης περιοχών στο Μάτι

Στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαμόρφωσης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου στις περιοχές που θα πολεοδομηθούν στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επόμενο στάδιο, αυτό της διαμόρφωσης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου στις περιοχές που θα πολεοδομηθούν στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Από σήμερα και για ένα μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή καλούνται να τις δηλώσουν στον δήμο όπου υπάγονται, ενώ θα ακολουθήσει η ανάρτηση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου για την υποβολή αντιρρήσεων. Μετά το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την πολεοδομική αναδιάταξη της πυρόπληκτης περιοχής (μέσω Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου – ΕΠΣ), η διαδικασία πολεοδόμησης των τμημάτων που αποφασίστηκε να γίνουν (ή να παραμείνουν) οικιστικά προχωρεί στο επόμενο στάδιο. Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος κάλεσε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις πολεοδομικές ενότητες Μάτι και Αγία Μαρίνα του Δήμου Μαραθώνα, και Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέικα και Πευκώνας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου να υποβάλουν στους δήμους δηλώσεις ιδιοκτησίας έως τις 23 Ιουνίου.

Για ποιο λόγο όμως ζητείται δήλωση ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε λειτουργία; Γιατί αυτό επιβάλλει η νομοθεσία (ν. 1337/1983 και ν. 4315/2014) για τη διαδικασία της σύνταξης πράξης εφαρμογής. Από τη δήλωση προκύπτει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κατά την ημερομηνία 28/5/2014, ώστε να προσδιοριστούν ορθά οι εισφορές των ιδιοκτησιών σε γη και χρήμα. Πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται αυτή την περίοδο αλλαγές στις διαδικασίες κατάρτισης των ρυμοτομικών σχεδίων και σύνταξης των πράξεων εφαρμογής.

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να δηλώσουν τα ακίνητά τους μέσα σε ένα μήνα.

Η διαδικασία

Αυτό λοιπόν που θα συμβεί στο Μάτι είναι ότι, όπως προβλέφθηκε στο ΕΠΣ οι περιοχές αυτές «θα μπουν στο σχέδιο». Επομένως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η συνήθης: μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος έγκρισης του ΕΠΣ, θα ακολουθήσει η ανάρτηση του ρυμοτομικού σχεδίου, από την οποία θα φανεί πώς θα διαμορφωθούν το οδικό δίκτυο, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα οικόπεδα κ.ο.κ. Επειτα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αντιρρήσεις και εάν αυτές είναι πολλές, θα ακολουθήσουν επανεπεξεργασία του ρυμοτομικού σχεδίου και δεύτερη ανάρτηση αυτού για την υποβολή αντιρρήσεων. Κατόπιν ακολουθεί η πράξη εφαρμογής, δηλαδή το πώς θα αποκατασταθούν οι ιδιοκτησίες μετά τη ρυμοτόμηση και την απόδοση στο Δημόσιο της οφειλόμενης εισφοράς σε γη. Αυτό είναι και το τελικό στάδιο της διαδικασίας πολεοδόμησης. Υπενθυμίζεται ότι «εκτός» μένουν περιοχές όπως ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη, στις οποίες το Δημόσιο «αναγνωρίζει» μόνο τα κτίρια που ανεγέρθηκαν με οικοδομική άδεια, ενώ στα υπόλοιπα θα δοθεί μια «δεύτερη ευκαιρία» μέσω της δήλωσής τους στην πλατφόρμα των οικιστικών πυκνώσεων, καθώς είναι αυθαίρετα και σε μεγάλο βαθμό σε δασική έκταση.

Με την οριστικοποίηση του ρυμοτομικού και της πράξης εφαρμογής θα μπορούν να ξεκινήσουν και τα έργα και οι υποδομές που προβλέπονται στην περιοχή, είτε για τη διαμόρφωση των ρεμάτων είτε για τους νέους κοινόχρηστους χώρους, το νέο οδικό δίκτυο κ.λπ. Σαφής ορίζοντας ολοκλήρωσης της διαδικασίας δεν υπάρχει, ωστόσο στόχος είναι οι διαδικασίες να κινηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή