Πήλιο: Μελέτη για τα όρια 105 οικισμών

Πήλιο: Μελέτη για τα όρια 105 οικισμών

Στόχος, η επίλυση προβλήματος που προέκυψε από ακύρωση παλαιότερης απόφα- σης από το ΣτΕ. Μελέτη για την οριοθέτηση 105 οικισμών του Πηλίου πρόκειται να αναθέσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελέτη για την οριοθέτηση 105 οικισμών του Πηλίου πρόκειται να αναθέσει μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μελέτη (προϋπολογισμού 310.000 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης) έχει στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 1268/19) παλαιότερης απόφασης οριοθέτησης των οικισμών.

Οπως έκρινε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στα όρια των οικισμών του Πηλίου δεν πρέπει να συμπεριληφθούν «αραιοδομημένα τμήματα πέριξ του συνεκτικού ιστού, στα οποία υπάρχουν μεμονωμένα κτίσματα», ούτε επιτρέπεται «επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό τους».

Ουσιαστικά, αυτό που το δικαστήριο έκρινε είναι ότι οι επεκτάσεις που είχαν εγκριθεί προ δύο δεκαετιών με νομαρχιακή απόφαση ήταν πολύ μεγάλες και οδήγησαν στην αλλοίωση της οικιστικής φυσιογνωμίας του Πηλίου. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, που προβλέφθηκε στον ν. 4915/22, τα νέα όρια θα πρέπει να εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα, ενώ η μελέτη θα ανατεθεί μέσω του ΤΕΕ και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Το υπουργείο, επίσης, θα αναθέσει μελέτη για τον καθορισμό οδικού δικτύου σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχουν έντονες οικιστικές πιέσεις (η ύπαρξη αναγνωρισμένης οδού συνεπάγεται δικαίωμα στη δόμηση). Πρόκειται για μέσο ελέγχου… ή απελευθέρωσης της εκτός σχεδίου δόμησης σε μια περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή