Το ατύχημα στον Όλυμπο και ο μηχανισμός απόκρισης

Το ατύχημα στον Όλυμπο και ο μηχανισμός απόκρισης

Η πτώση 61χρονου τουρίστα σε χαράδρα και η κινητοποίηση δύο ελικοπτέρων για την παραλαβή του

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ατύχημα έγινε γρήγορα αντιληπτό. Κάποιος άκουσε μια κραυγή και ειδοποίησε το προσωπικό του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο. Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης, ένας 61χρονος, είχε επιχειρήσει να ανηφορίσει στο μονοπάτι. Στη θέση Μεσορράχη γλίστρησε στο χιόνι και έπεσε σε χαράδρα χτυπώντας στο κεφάλι. Όταν ανασύρθηκε φαινόταν ότι είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πιθανότατα βάσει μαρτυριών και κάποιο κάταγμα στο δεξί πόδι. Είχε τις αισθήσεις του, αλλά ήταν σε σύγχυση σύμφωνα με ανθρώπους που τον είδαν. Δεν ήξερε πού βρισκόταν, εάν ήταν στο βουνό ή στη θάλασσα. Ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου. Πέρασαν πάνω από πέντε ώρες μετά την πτώση του μέχρι να παραληφθεί.

Αρχικά, μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στάλθηκε ένα ελικόπτερο Agusta Bell 205, το οποίο εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου. Φτάνοντας στο σημείο, όμως, δεν μπόρεσε να συνδράμει. «Η ισχύς του δεν του επέτρεπε να “πιάσει”», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων με γνώση των πτητικών μέσων που επιχειρούν αντίστοιχες διασώσεις. Επιλέχθηκε ως δεύτερη λύση ένα ελικόπτερο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού από το Κοτρώνι Μαραθώνα, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στον Όλυμπο και παρέλαβε τον τραυματία.

Θα υπήρχαν άλλες διαθέσιμες λύσεις για πιο άμεση αντιμετώπιση του συμβάντος; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», άλλο ελικόπτερο τύπου Super Puma είχε ήδη κληθεί σε περιστατικό στην Κρήτη. Είχε απογειωθεί από τη Χίο το βράδυ της Δευτέρας, άλλαξε πλήρωμα στην Ελευσίνα και με χρήση νυχτερινής όρασης (NVG) επιχείρησε στα Λευκά Όρη. Ένα ζευγάρι Βέλγων περιπατητών είχε ατύχημα στην περιοχή Γουργούθακα Σφακίων, κατά την προσπάθειά του να διασχίσει το μονοπάτι Ε4 και κάλεσε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για βοήθεια. Κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες μαζί με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης της 3ης ΕΜΑΚ και τελικά οι δύο Βέλγοι παρελήφθησαν από το ελικόπτερο το οποίο τους μετέφερε στο αεροδρόμιο της Σούδας όπου περίμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7.00 το πρωί της Τρίτης.

Άλλο ελικόπτερο Super Puma που βρίσκεται στη Λήμνο δεν επιχείρησε στο συμβάν του Ολύμπου καθώς ήδη έλειπε εκείνο της Χίου και κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθεί δεύτερο κενό στην περιοχή εφόσον προέκυπτε κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη.

Η κινητοποίηση δύο ελικοπτέρων πάντως σήμερα το πρωί στο συμβάν του Ολύμπου, επαναφέρει στη μνήμη την τραγική ιστορία με το ατύχημα του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα στις 30 Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα ο 21χρονος αθλητής της εθνικής ομάδας αναρρίχησης έκανε ορειβατικό σκι όταν πιθανότατα γλίστρησε σε παγωμένο χιόνι και κατέληξε στον γκρεμό. Και τότε το 112 είχε ειδοποιηθεί άμεσα για την παραλαβή του πολυτραυματία.

Δύο ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν απογειωθεί τότε από το Άκτιο και από το Κοτρώνι. Το πρώτο δεν μπόρεσε να βοηθήσει γιατί δεν διέθετε βίντσι για να τον τραβήξει. Το σημείο ήταν δύσβατο και σύμφωνα με τον πατέρα του άτυχου νεαρού, Γιάννη Θεοχαρόπουλο, όλοι οι αρμόδιοι φορείς ήταν ενήμεροι ότι εκεί δεν υπήρχε ελικοδρόμιο. Το δεύτερο ελικόπτερο παρέλαβε τελικά τον γιο του. Χρειάστηκαν πάνω από πέντε ώρες μετά το ατύχημα μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ήταν όμως πλέον πολύ αργά.

Εκτοτε ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος έχει κάνει σκοπό της ζωής του τη δημιουργία και στην Ελλάδα ενός μηχανισμού επείγουσας διάσωσης με τη συνδρομή ελικοπτέρων στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Σε ανάρτησή του στο Facebook τον περασμένο Απρίλιο στην ομάδα «Theofanis Ermis Connecting Us!», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέσα στον Μάιο η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική θα καταθέσουν ένα τελικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου ελικοδιάσωσης σε πιλοτική ανάπτυξη, με τη συνεργασία ιδιωτικών φορέων.

Ο 61χρονος τουρίστας που είχε το ατύχημα σήμερα το πρωί στον Όλυμπο είναι κάτοχος ισραηλινού διαβατηρίου. Είχε περάσει τη νύχτα στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Όπως αναφέρει στην «Κ» η διαχειρίστρια του καταφυγίου, ο άντρας έφυγε για να ανέβει στο μονοπάτι χωρίς να ενημερώσει ή να ρωτήσει για τη διαδρομή, με ακατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Για την ανάσυρσή του κινητοποιήθηκε το προσωπικό του καταφυγίου, εθελοντές και 11 πυροσβέστες μαζί με μέλη της 2ης ΕΜΑΚ. Μετά την παραλαβή του από το ελικόπτερο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή