Δημόσιο: Σε 544 από 2.691 οι ειδικότητες – Εξορθολογισμός στις προσλήψεις

Δημόσιο: Σε 544 από 2.691 οι ειδικότητες – Εξορθολογισμός στις προσλήψεις

Σε 544, από 2.691 που είναι σήμερα, περιορίζονται οι κλάδοι και οι ειδικότητες εργαζομένων στο Δημόσιο.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές αλλαγές όσον αφορά τα προσόντα αλλά και τις ειδικότητες και την εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα ζητάει το Δημόσιο φέρνει το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Π.Δ. θα καταργήσει ειδικότητες οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες, ενώ παράλληλα θα εντάξει νέες με βάση τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Στο νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο ορίζονται επίσης τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας τόσο για το μόνιμο όσο και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Ετσι εξασφαλίζεται ενιαία αντιμετώπιση για το σύνολο του τακτικού προσωπικού ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας.

Οπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με το νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο διασφαλίζεται η διαφάνεια, εφόσον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού.

Προβλέπεται η δραστική μείωση των κλάδων και ειδικοτήτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι από 2.691 που είναι σήμερα θα κωδικοποιηθούν σε 544. Ενδεικτικά, σήμερα υπάρχουν 47 ειδικότητες χειριστών μηχανημάτων έργων (καλαθοφόρου, σκούπας, γκρέιντερ, γερανών, ανυψωτικού, εκσκαφέα κ.τ.λ.). Ενδεικτικά, οι κλάδοι που θα καταργηθούν είναι: συντηρητών ανελκυστήρα, συνοδών χλοοτάπητα, νοσοκόμων κτηνών, οικιακής οικονομίας, τεχνιτών οργανικών παιδικών χαρών, εκπαιδευτών κεντήματος. Ειδικότητες οι οποίες θα προστεθούν είναι: βιοϊατρικών επιστημών, διοίκησης τουρισμού, σωφρονιστικής διοίκησης, επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, τεχνικού ασφαλείας, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης και το μπόνους ανταμοιβής.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η ένταξη νέων σύγχρονων κλάδων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου έχει στόχο να προσελκύσει υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 211 νέων κλάδων, οι 71 αφορούν ανθρώπους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), οι 44 τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.), οι 63 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και οι 33 υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ.Ε.). Αντίθετα, από τους 2.691 υφιστάμενους κλάδους και ειδικότητες, οι 1.212 αφορούσαν υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία που το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ, οι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν αντιστοίχιση των κλάδων και των ειδικοτήτων των οργανισμών και των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας τους, καθώς και αναπροσαρμογή των ψηφιακών διαγραμμάτων τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι φορείς δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, ούτε στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Η επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θα έχει την ευθύνη σε κεντρικό επίπεδο να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες και να υποβάλλει ετησίως στον υπουργό Εσωτερικών έκθεση για την ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης του Π.Δ., κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων οργανικών μονάδων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που αφορά τον νέο τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης και καθιερώνει ένα νέο σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή