Ο Χασάν ανοίγει τα πανιά του για την Ολλανδία

Ο Χασάν ανοίγει τα πανιά του για την Ολλανδία

Ο 12χρονος Παλαιστίνιος, που έζησε στις μεταβατικές δομές φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, ετοιμάζεται να επανασυνδεθεί με τον παππού του.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σερφάρει στο Ιντερνετ για να δει πώς θα είναι η νέα του γειτονιά στην Ολλανδία. Δωρίζει πράγματα στους φίλους και δασκάλους του ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Η αντίστροφη μέτρηση για τον 12χρονο Παλαιστίνιο Χασάν, που έζησε για οκτώ μήνες στις μεταβατικές δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο, έχει ήδη ξεκινήσει – σε λίγες μέρες επιβιβάζεται στο αεροπλάνο που θα τον οδηγήσει και πάλι στη ζεστή αγκαλιά ενός προσφιλούς συγγενικού προσώπου.

«Οταν του ανακοινώσαμε ότι το αίτημά του για οικογενειακή επανένωση εγκρίθηκε, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του», περιγράφει, εξίσου συγκινημένη, η υπεύθυνη του ξενώνα Εβελίνα Πολυτίδου. «Ο Χασάν ήρθε σε εμάς τον Νοέμβριο, είχε φτάσει στην Κω μέσω Τουρκίας από τη Λωρίδα της Γάζας». Η οικογένειά του έμεινε πίσω στην Παλαιστίνη, ο ίδιος ταξίδεψε μόνος, με μοναδική παρέα έναν οικογενειακό φίλο. «Η οικογένεια έχει βιώσει δύο φορές την προσφυγιά. Από την Παλαιστίνη είχε μετακινηθεί στη Συρία, από την οποία έφυγε όταν ξέσπασε ο πόλεμος». Ο παππούς του –μόνον 48 ετών σήμερα– ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τα πάτρια εδάφη και εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, όπου πλέον ζει και εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια. «Ο Χασάν ήρθε εξαρχής με στόχο την οικογενειακή επανένωση». Το αίτημα διεκπεραιώθηκε σχετικά γρήγορα, διότι υπήρχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ήταν σαφές σε όλους ότι το βέλτιστο συμφέρον του 12χρονου ήταν πλάι στον παππού του.

«Κίνητρο» και «δύναμη» για τον 12χρονο ήταν η τακτική επικοινωνία τόσο με Παλαιστίνη όσο και με Ολλανδία. «Η επίδραση της επικοινωνίας με τις οικογένειες εξαρτάται απόλυτα από την ποιότητα των σχέσεων και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους τους», σχολιάζει η ψυχολόγος της δομής, Ιωάννα Ρούντου. «Σε κάποιες περιπτώσεις η επιρροή δεν είναι θετική». Η οικογένεια, όμως, του Χασάν είναι υποστηρικτική σε όλα: τον ενθαρρύνει να συμμετέχει ενεργά στο σχολείο, να μάθει ελληνικά, να γίνει μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας. «Εκτός από τις δύο πρώτες μέρες που ήταν ακόμα μαγκωμένος, στη συνέχεια ανοίχτηκε και γνωρίσαμε ένα παιδί χαρούμενο, κοινωνικό, με καλλιτεχνικές ανησυχίες», διηγείται η κ. Ρούντου, που θα τον θυμάται να τραγουδάει αραβικά χιτ και το… «Καλημέρα, τι κάνεις;» του Πάριου. Πώς νιώθουν, όμως, τα υπόλοιπα παιδιά ενόψει της αποχώρησης του Χασάν; «Τα παιδιά μας, δυστυχώς, έχουν εξοικειωθεί με τους αποχωρισμούς και ταυτόχρονα έχουν επίγνωση ότι κάθε ιστορία διαφέρει, πολλά εξ αυτών δεν έχουν καθόλου συγγενείς πουθενά», απαντά, «συνεπώς δεν διακρίνουμε ζήλια».

«Κάθε φορά που παραδίδω κάποιο από τα παιδιά μας στους δικούς του, νιώθω ότι η δουλειά μας ολοκληρώνεται, ότι ένας κύκλος κλείνει», περιγράφει η Λένα Περπιράκη, επίτροπος στη ΜΕΤΑδραση, που θα συνοδεύσει τον Χασάν στην Ολλανδία. «Ως επίτροποι μεταβαίνουμε μαζί με τα παιδιά κάτω των 15 ετών, που δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα», σημειώνει. «Τα άνω των 15 ταξιδεύουν μόνα, κάτι που συνήθως κάνει τη διαδρομή εξαιρετικά στρεσογόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή