Οι διεργασίες για νέο εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο

Οι διεργασίες για νέο εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο

Η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει σε επιλογή που θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο. Η σύσταση της ολομέλειας των ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιλογή εισαγγελέα και όχι δικαστή για τον επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση τέλη Ιουνίου, μετά την αποχώρηση του Βασίλειου Πλιώτα, αποφάσισε ομόφωνα η ολομέλεια των αντεισαγγελέων του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η απόφαση της ολομέλειας των ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών και κυρίως η επιχειρηματολογία της απόφασής τους, αποτελεί ισχυρή παράμετρο για τη μελλοντική κυβερνητική απόφαση, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί του ανωτάτου δικαστηρίου θέτουν θεσμικής φύσεως θέματα τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να παρακαμφθούν.

Η κυβέρνηση με το τέλος του δικαστικού έτους, τον Ιούνιο, θα κληθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, να επιλέξει ποιος θα είναι ο επόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, έπειτα από τρία χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και την πολιτική πρακτική των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –είναι η πλέον νευραλγική θέση στη δικαστική ιεραρχία– είτε εισαγγελικό είτε δικαστικό λειτουργό. Δηλαδή έναν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που υπηρετούν σήμερα και έχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα ή κάποιον από τους αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χωρίς διακοπή οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μηδέ και της παρούσας εξαιρουμένης, επέλεγαν εισαγγελέα για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής αρχής, εγκαταλείποντας παλιότερη πολιτική πρακτική, που άλλοτε είχε επιλεγεί εισαγγελέας και άλλοτε δικαστής.

Η ολομέλεια των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έλαβε απόφαση, συστήνοντας στην κυβέρνηση την επιλογή και πάλι εισαγγελέα ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στο σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι υπηρετούντες αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ανέρχονται σε ικανό αριθμό, διαθέτουν υψηλό κύρος, στέρεο νομικό υπόβαθρο γνώσεων, μακρά εμπειρία στην άσκηση των ειδικών καθηκόντων αρμοδιότητας εισαγγελικού λειτουργού, αφού έχουν υπηρετήσει στο ευαίσθητο και σύνθετο πλαίσιο δράσης του εισαγγελέα για περίπου σαράντα έτη». Και ως εκ τούτου, καταλήγει η ολομέλεια, «η Πολιτεία δεν πρέπει να παραγνωρίσει το μέγεθος της προσφοράς των εισαγγελικών λειτουργών».

Πάντως οι παρασκηνιακές διεργασίες για την επιλογή νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση καλείται εντός των επόμενων εβδομάδων να έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και να καταλήξει σε επιλογή που θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Η αποχώρηση του εισαγγελέα Βασίλειου Πλιώτα και το υψηλό επίπεδο με το οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, επιφέροντας ηρεμία και ουδετερότητα της Εισαγγελίας, με διαχείριση κρίσιμων θεμάτων με επιτυχία, βάζει τον πήχυ ψηλά για την επικείμενη κυβερνητική επιλογή. Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα πει την τελευταία λέξη και θα σηματοδοτήσει την όποια κυβερνητική επιλογή. Επίσης η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα θα κληθεί να αποφασίσει για μια ακόμα εξαιρετικά σημαντική θέση, εκείνη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Σκαλτσούνη, ο οποίος ηγείται με επιτυχία του δικαστηρίου τον τελευταίο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή