Αυξήσεις αποδοχών σε πανεπιστημιακούς υπόσχεται η Κεραμέως

Αυξήσεις αποδοχών σε πανεπιστημιακούς υπόσχεται η Κεραμέως

Αυξήσεις στις ετήσιες αποδοχές τους θα έχουν οι πανεπιστημιακοί με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις στις ετήσιες αποδοχές τους θα έχουν οι πανεπιστημιακοί με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα από τα θετικά που προτάσσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως προς την πανεπιστημιακή κοινότητα για να κάνει δεκτό το ν/σ. Το πρώτο, και μάλιστα σαφές, «όχι» εισέπραξε η υπουργός από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η ηγεσία της οποίας φέρεται προσκείμενη στη Ν.Δ. «Εάν η πρόταση της κ. Κεραμέως ψηφιστεί στη Βουλή, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του πανεπιστημίου», λέει.

Επιστολή της υπ. Παιδείας στην ακαδημαϊκή κοινότητα για το νέο ν/σ – Πρώτο «όχι» στις αλλαγές από την ΠΟΣΔΕΠ.

Ειδικότερα, μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης επί του ν/σ, η κ. Κεραμέως έστειλε χθες προς την ακαδημαϊκή κοινότητα επιστολή «για να σας ενημερώσω για 9 προτεινόμενες δέσμες ρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής σας καθημερινότητας», λέει και επαναλαμβάνει περιληπτικά τα όσα έχει εξαγγείλει. Μεταξύ αυτών είναι η «αύξηση του ανώτατου ορίου αποδοχών σε ετήσια βάση, που προέρχεται από κάθε είδους αποδοχές, απολαβές, πρόσθετες αμοιβές από τη συμμετοχή σε έργα/προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αποζημιώσεις από τη συμμετοχή σε όργανα ή επιτροπές ή συντάξεις». Από την πλευρά της η ΠΟΣΔΕΠ τάχθηκε αρνητικά στο ν/σ.

«Η γενική κατεύθυνση των εξαγγελιών βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Ολη η πρακτική και οι κατευθύνσεις της πολιτικής του υπουργείου, από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων, δεν δίνουν απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας», λέει, και για το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης κρίνει ότι «δεν θα έχει καμία νομιμοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γεγονός που θα αποδειχθεί καταστροφικό για τη λειτουργία των ΑΕΙ και, τελικά, ανεφάρμοστο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή