Οδικός χάρτης συνταγογράφησης για ανασφάλιστους

Οδικός χάρτης συνταγογράφησης για ανασφάλιστους

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου – Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται από τη διαδικασία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά έως 18 ετών, τα άτομα με νοητική, ψυχική ή σωματική αναπηρία, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, καθώς και τα άτομα με παθήσεις όπως άνοια, νεοπλάσματα, σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία, μεσογειακή αναιμία, χρόνια ηπατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μεταξύ των ανασφάλιστων που και μετά την 1η Ιουλίου θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό για να συνταγογραφήσει τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.

Χθες ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την απόφαση που προβλέπει ποιοι ανασφάλιστοι θα εξαιρούνται από τη νέα διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και, σύμφωνα με την οποία, η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.ά.).

Η συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους μόνο από δημόσιες δομές, μέτρο στο οποίο έχουν αντιδράσει ιατρικοί σύλλογοι, επιστημονικές ενώσεις και εκπρόσωποι ασθενών, ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ουσία πρόκειται για επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Μάρτιο του 2019, η οποία κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων. Η εφαρμογή του μέτρου από τον Νοέμβριο έως και σήμερα έλαβε έξι αναβολές, με το υπουργείο Υγείας αρχικά να επικαλείται λόγους αποφυγής επιπλέον πίεσης στο ΕΣΥ στην περίοδο κορύφωσης της COVID-19 και εν συνεχεία τις διαδικασίες για την κατάρτιση του καταλόγου με τις εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, εξαιρούνται από τη διαδικασία οι εξής κατηγορίες:

• Οι ανασφάλιστοι ηλικίας έως 18 ετών.

• Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

• Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις των οποίων τα φάρμακα χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή (βάσει υπουργικής απόφασης του 2012) και συγκεκριμένα με νόσο του Πάρκινσον και δυστονίες, βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, νόσο του Wilson, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2, άποιο διαβήτη, νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειοπάθεια Burger, άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και νόσο Charcot, ψυχώσεις, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία, νυχτερινή απροξυσμική αιμοσφαιρνουρία, αιμορροφιλία, υποφυσιογενή νανισμό, κυστική ίνωση, χρόνια ηπατίτιδα B και C, χρόνια νεφρική νόσο στάδιο 3 και 4 και νεφρική ανεπάρκεια, νόσο Gausher, γλυκογονίαση και υπερφαινυλαλανιναιμία.

• Οι ασθενείς με AIDS.

• Η συνταγογράφηση εμβολίων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνταγογράφηση θα μπορεί να γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς. Για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους πολίτες, εάν η συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων γίνει από ιδιώτες γιατρούς και όχι από γιατρούς δημόσιων δομών, τότε πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή