Πανεπιστήμια: Η δυσφορία των πρυτάνεων

Πανεπιστήμια: Η δυσφορία των πρυτάνεων

Η υπουργός Παιδείας ζητεί να τοποθετηθούν άμεσα επί του ν/σ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση των θέσεών τους ενόψει μιας… δύσκολης περιόδου στις σχέσεις των ΑΕΙ με το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν το προσεχές Σάββατο οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του νομοσχεδίου των 320 άρθρων που ετέθη σε διαβούλευση την περασμένη Κυριακή, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι είναι αρνητικοί στο νέο μοντέλο διοίκησης που προτείνει. Η συνεδρίαση έχει ιδιαίτερο παρασκήνιο, με τους πρυτάνεις να εκφράζουν εμμέσως τη δυσφορία τους για το κατεπείγον των διαδικασιών που τους «ζήτησε επίμονα», όπως ελέχθη χθες στην «Κ», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διαμαντόπουλος, στην πρόσκληση προς τους συναδέλφους του για την έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου πρυτάνεων καλεί τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο προεδρείο της συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης». Μάλιστα, στην πρόσκληση δηλώνεται ότι «στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των πανεπιστημίων. Μετά τον καθορισμό των θέσεων της συνόδου θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, πάντα εντός του διαστήματος διαβούλευσης». «Χρειάζεται χρόνος καθώς το ν/σ ρυθμίζει ευρύ πεδίο λειτουργικών θεμάτων. Τα ΑΕΙ πρέπει να το δουν με ψυχραιμία», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Διαμαντόπουλος, χωρίς να αποκλείει να γίνουν και δύο συναντήσεις με την ηγεσία του υπ. Παιδείας την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με πρυτάνεις που μίλησαν χθες στην «Κ», ο λόγος που η κ. Κεραμέως ζήτησε να συνεδριάσει το συντομότερο η σύνοδος είναι ότι πιέζουν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών ψήφισης του νόμου και, κατ’ επέκταση, διευθέτησης του θέματος της εκλογής οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με βάση τον νέο νόμο. Και αυτό διότι πρέπει να γίνουν εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης που θεσμοθετείται σε κάθε ΑΕΙ, το οποίο θα επιλέξει τον νέο πρύτανη. Σε έντεκα ΑΕΙ έχει ολοκληρωθεί η θητεία των πρυτάνεων και τους έχει δοθεί παράταση μέχρι την ανάδειξη των νέων διοικήσεων.

«Αγκάθι» η διευθέτηση του θέματος της εκλογής οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ με βάση τον νέο νόμο – Κρίσιμη η έκτακτη συνεδρίασή τους.

Οι πρυτάνεις θεωρούν ότι η επίσπευση των διαδικασιών δεν επιτρέπει σοβαρή αξιολόγηση των νέων ρυθμίσεων σε όλο το φάσμα λειτουργίας των ΑΕΙ. Ετσι εκφράζουν τη δυσφορία τους για την πίεση που άσκησε η κ. Κεραμέως, την οποία αποδίδουν σε πιθανή πρόθεσή της να έχουν εκλεγεί τα νέα συμβούλια το νωρίτερο δυνατό μέσα στο φθινόπωρο του 2022.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις επιθυμούν να μην αλλάξει το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, τάσσονται αρνητικά στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας, και θέλουν να παραμείνει σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020, επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως.

Από την πλευρά των φοιτητικών παρατάξεων ήδη έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις. Φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα (από τα Προπύλαια στις 12.00) και Θεσσαλονίκη (στην Καμάρα στις 7 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή