Πλατεία Συντάγματος: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση

Πλατεία Συντάγματος: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση

Στις 15 Ιουνίου παραδίδεται στους πολίτες το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες και στους επισκέπτες της Αθήνας το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, το τμήμα δηλαδή από όπου ξεκινούν οι οδοί Μητροπόλεως, Ερμού και Καραγεώργη Σερβίας, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων. Τα έργα στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης 6-8 μήνες, οπότε αναμενόταν η ανάπλαση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο σημειώθηκε καθυστέρηση λόγω της ανεύρεσης αρχαίων κατά τις εκσκαφές από τη μία, αλλά και λόγω της ανάγκης να πραγματοποιηθούν έργα υποδομής για τα δίκτυα κοινής ωφελείας που «περνούσαν» κάτω από το πεζοδρόμιο. Οι εργασίες στο σημείο έχουν επιταχυνθεί, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου το έργο να είναι πλήρως έτοιμο σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Ηδη έχει αρχίσει η φύτευση δένδρων. Πάντως, λόγω των έργων, αυτές τις ημέρες η διέλευση των πεζών από το σημείο γίνεται μετ’ εμποδίων. Ειδικά τις ώρες που γίνεται ταυτόχρονα η αποκομιδή απορριμμάτων και η παράδοση εμπορευμάτων, η είσοδος στην Ερμού, κυρίως, είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστη. Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται έργα και επί της πλατείας Συντάγματος, καθώς στήνεται εγκατάσταση με άμμο και κερκίδες για την πραγματοποίηση αγώνων στο πλαίσιο του τουρνουά Beach Volley από τις 2-5 Ιουνίου. Πρόκειται για συνδιοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ) έπειτα από αίτημα της ομοσπονδίας. Το τουρνουά έχει σχεδιαστεί να συνεχιστεί με αγώνες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη (16-19 Ιουνίου), στην Ξάνθη (15-17 Ιουλίου) και στον Αγιο Νικόλαο (29-31 Ιουλίου). Ο Δήμος Αθηναίων εκτιμά ότι η διοργάνωση θα στηρίξει την προβολή της Αθήνας και ως προορισμό για αθλητικό τουρισμό.

Πλατεία Συντάγματος: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση-1

Στον αρχικό σχεδιασμό επήλθαν αλλαγές λόγω αρχαίων που βρέθηκαν – Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα τοποθετηθούν και δύο σιντριβάνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ανάπλασης για το κάτω μέρος της πλατείας, προβλέπεται επέκταση του πεζοδρομίου με περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις. Συγκεκριμένα, στο τμήμα μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού το μέσο πλάτος επέκτασης του πεζοδρόμου είναι 7,80 μέτρα και στο τμήμα Ερμού – Μητροπόλεως 5,20 μέτρα. Η διαπλάτυνση του χώρου για τους πεζούς στο κάτω τμήμα του Συντάγματος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενοποιηθεί με την κεντρική πλατεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, έχει προβλεφθεί, επίσης, να τοποθετηθούν 28 μεγάλα δένδρα, κουτσουπιές και γρεβιλέες, τέσσερις σε κάθε πλαϊνή πλευρά, και δύο δενδροστοιχίες στο κεντρικό τμήμα, εκατέρωθεν της νοητής εξόδου της Ερμού.

Τα αρχαία τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή που πραγματοποιούνται τα έργα ανάπλασης και συγκεκριμένα στο σημείο μεταξύ Μητροπόλεως και Ερμού άλλαξαν τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έδωσε άδεια αποδόμησής τους και ζήτησε να διατηρηθούν στο σημείο που βρίσκονται. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Βασίλειος Φοίβος Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Αναπλάσεων Αθήνας, «άλλαξαν κάποιες μελέτες, η θέση 4 δένδρων μετατοπίστηκε και στη θέση τους θα τοποθετηθούν 2 σιντριβάνια, τα οποία ήδη κατασκευάζονται». Το ένα εκ των δύο σιντριβανιών κατασκευάζεται ανάμεσα στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού και το άλλο ανάμεσα στις οδούς Καραγεώργη Σερβίας και Ερμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή