Συζήτηση για τον σκοτεινό λαβύρινθο της βίας

Συζήτηση για τον σκοτεινό λαβύρινθο της βίας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που διοργάνωσε προχθές, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Πολιτιστική Εταιρεία, με θέμα «Το σκοτεινό νήμα της βίας, ανιχνεύοντας τον λαβύρινθο ενός θλιβερού κοινωνικού φαινομένου».

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που διοργάνωσε προχθές, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Πολιτιστική Εταιρεία, με θέμα «Το σκοτεινό νήμα της βίας, ανιχνεύοντας τον λαβύρινθο ενός θλιβερού κοινωνικού φαινομένου». «Η βία, δυστυχώς, βγαίνει μέσα από τους πόρους της κοινωνίας, μέσα από τους πόρους της Ιστορίας», επισήμανε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ο πολιτισμός του νόμου και του κράτους δικαίου προκειμένου να περιοριστεί». Τον ρόλο της εκπαίδευσης ανέδειξε η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας αναφορά στη «βία των μειοψηφιών, που δημιουργεί στερεότυπα και συνήθεια».

«Ζούμε σε μια εποχή κυνισμού, όπου καθένας είναι για την πάρτη του», επισήμανε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς.

Την ανάγκη «να σπάσουμε ταμπού, να μιλήσουμε ανοιχτά», τόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, σημειώνοντας την επίδραση της πανδημίας αλλά και τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ζούμε σε μια εποχή κυνισμού, χωρίς ιδεολογίες και ρομαντισμούς, όπου καθένας είναι για την πάρτη του», υπογράμμισε.

Για μορφές βίας που συνδέονται άμεσα με τη φτώχεια, την ανισότητα, τον ρατσισμό και τη στοχοποίηση των κοινωνικά αδυνάμων μίλησε η καθηγήτρια του MIT Φωτεινή Χρηστιά, με ερευνητική εμπειρία και σε εμπόλεμες ζώνες (Ιράκ, Αφγανιστάν και τώρα Ουκρανία). Την ανάγκη «να δούμε ποιες είναι οι αιτίες της οργής», επισήμανε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Σταύρος Ανδρεάδης. Προβλήθηκε επίσης βίντεο για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, οι γονείς του οποίου παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή