23.500 συμβασιούχοι ζητούν μονιμοποίηση

23.500 συμβασιούχοι ζητούν μονιμοποίηση

Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και μένουν στις θέσεις τους μέχρι νεωτέρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος κύκλος αιτημάτων μονιμοποίησης έχει ανοίξει, με τους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού να προσφεύγουν στα δικαστήρια, τα οποία, μάλιστα, σε πρώτη φάση τούς δικαιώνουν. Κερδίζουν έτσι ασφαλιστικά μέτρα και παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου εκδικαστεί το αίτημα μονιμοποίησης που έχουν υποβάλει. Πρόκειται για 21.412 συμβασιούχους, οι οποίοι αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 2.376, οι οποίοι αμείβονται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων (στοιχεία υπουργείου Εσωτερικών Μαρτίου 2022), οι οποίοι είχαν προσληφθεί τον Μάρτιο του 2020 και τους 2-3 επόμενους μήνες. Μετά τη συμπλήρωση 24μήνου, που είναι το ανώτατο όριο για την εργασία στο Δημόσιο ως συμβασιούχος, οι συμβάσεις τους λήγουν σταδιακά από τον Μάρτιο του 2022.

Ετσι χθες έπρεπε να αποχωρήσουν από την εργασία τους οι τελευταίοι 3.000, κάτι το οποίο, ωστόσο, σε πολλούς δήμους δεν συνέβη. Με απόφαση του δικαστηρίου παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα οι συμβασιούχοι σε ανατολική και δυτική Σάμο, Ρόδο, Ζάκυνθο, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Ηδη ασφαλιστικά μέτρα έχουν ισχύσει και σε πολλούς άλλους δήμους, όπως ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Σαρωνικού, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων, όπου μάλιστα είχαν προσληφθεί 400 άτομα λόγω κορωνοϊού.

Επιπλέον, 14 άτομα που εργάζονταν ως συμβασιούχοι στον Δήμο Αγίου Δημητρίου κατάφεραν να κερδίσουν στο δικαστήριο τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με τη δήμαρχο να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση σχετικά.

Είχαν προσληφθεί τον Μάρτιο του 2020, λόγω COVID-19 – Μετά τη συμπλήρωση 24μήνου, οι συμβά- σεις τους λήγουν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση παρέτεινε τις συμβάσεις τρεις φορές, με αποτέλεσμα να έχει πλέον συμπληρωθεί 24μηνο συνεχούς εργασίας, δημιουργώντας ελπίδες μονιμοποίησης. Πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατοχυρώνουν δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου.

Ο δήμαρχος Ιλίου, Ηλίας Ζενέτος, υποστήριξε στο δικαστήριο το αίτημα των συμβασιούχων COVID-19 να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ το σχετικό ψήφισμα ενέκρινε και το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ηλίας Ζενέτος τονίζει στην «Κ» ότι «δεν θέλουμε να προσληφθούν κάποιοι στους δήμους από την πίσω πόρτα. Ωστόσο, η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν σημαντικές ανάγκες στους δήμους. Ζητάμε, λοιπόν, να παραμείνουν για λίγο ακόμη, έστω με μικρή διακοπή της σύμβασης, ώστε να μην τίθεται θέμα μονιμοποίησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, έχει ζητήσει από τους δημάρχους να καταθέσουν αιτήματα προσλήψεων στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων που θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο. Oσον αφορά την πιθανότητα επιπλέον μοριοδότησης όσων εργάστηκαν ως συμβασιούχοι COVID-19, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι δεν έχει νόημα να ληφθεί μια απόφαση η οποία στη συνέχεια θα ακυρωθεί από το ΣτΕ, όπως έχει γίνει κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή