Οι πολίτες εμπιστεύονται και διατηρούν στενή σχέση με τους δήμους

Οι πολίτες εμπιστεύονται και διατηρούν στενή σχέση με τους δήμους

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε έρευνα απάντησαν ότι τους αρέσει η γειτονιά όπου μένουν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενή σχέση με τον δήμο και τη γειτονιά τους έχουν οι περισσότεροι πολίτες, ενώ θεωρούν ότι ο β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης (περιφέρεια) δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τους πολίτες. Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί περισσότερο τους πολίτες, το 47,4% απάντησε ο δήμαρχος, το 6,9% ο περιφερειάρχης και μόνο το 5,2% οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων.

Πάντως, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, πάνω από το 50%, δηλώνει ότι γνωρίζει λίγο ή και καθόλου τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας σε σχέση με τη γνώμη και τις αντιλήψεις των πολιτών για την τοπική αυτοδιοίκηση, που πραγματοποίησε η εταιρεία DATA R.C. για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών.

Το 78,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι του αρέσει η γειτονιά όπου μένει και το 65,4% ότι αισθάνεται ασφαλής τη νύχτα. Ομως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εύρεση κατοικίας με λογικό αντίτιμο έχει δυσκολέψει πολύ τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, μόνο 25,8% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μπορούν να βρουν σπίτι σε λογική τιμή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια ήταν 46,3%.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της καθημερινότητας στην περιοχή που ζουν το 39,4% αναφέρει την κατάσταση του οδικού δικτύου και το 22,7% την καθαριότητα στους δημόσιους χώρους.

Οι περισσότεροι πολίτες, το 47,1%, απευθύνονται στον δήμο τους για να διαχειριστούν την αστική τους κατάσταση – ληξιαρχείο. Για να βρει λύση το 68,1% επισκέπτεται τον δήμο, το 21,1% απευθύνεται σε ΚΕΠ, το 10,6% τηλεφωνεί και μόνο το 11,3% το προσπαθεί ηλεκτρονικά.

Το 61,6% των πολιτών δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι από την αποκομιδή των απορριμμάτων, το 58,4% από το δίκτυο αποχέτευσης, το 51,7% από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, το 50,6% από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το 50,1% από τη φροντίδα των πάρκων και των δημόσιων χώρων. Μόνο το 15,7% των πολιτών δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τηλεφροντίδας, το 24% για την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 26,1% για τη μέριμνα για ευάλωτους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε 1.077 άτομα σε όλη τη χώρα, άντρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή