Υπ. Υγείας: Δωρεάν εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού

Υπ. Υγείας: Δωρεάν εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του προγράμματος δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού βρίσκεται το υπουργείο Υγείας.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την έναρξη του προγράμματος δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων κατά του καρκίνου του μαστού βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι εντός του Ιουνίου να συνταχθεί ο κατάλογος διαγνωστικών κέντρων και γιατρών που θα συμμετέχουν, προκειμένου σταδιακά να ξεκινήσει η υλοποίηση της δράσης, σύμφωνα με την οποία γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα κληθούν να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία και εφόσον απαιτηθεί σε εξέταση από γιατρό ή και σε υπερηχογράφημα μαστού. Ηδη ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση της δράσης.

Δικαιούχοι είναι οι γυναίκες 50 έως 69 ετών ελληνικής υπηκοότητας καθώς και γυναίκες τρίτων χωρών που παραμένουν νόμιμα στη χώρα, οι οποίες φέρουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 μήνες και δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ετών. Για τις δικαιούχους δημιουργείται αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ άυλο παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας με ισχύ ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης. Οσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσου γραπτού μηνύματος στο κινητό τους, είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Για τις υπόλοιπες δικαιούχους θα εμφανίζεται μήνυμα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε κάθε γιατρό που θα επισκεφθούν. Επιπλέον, θα μπορούν να ζητήσουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, να τους δώσει το παραπεμπτικό.

Την ίδια στιγμή, συναγερμός σήμανε χθες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όταν άνδρας 61 ετών από το Μαρόκο μετέβη στο νοσοκομείο με δερματικά συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνδρας που έφτασε στη χώρα μας αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης, νοσηλεύεται ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε απομόνωση. Δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον ιό εστάλησαν στο εργαστήριο του ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή