Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα

Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα

Περίπου 20.000 αποτσίγαρα μαζεύτηκαν τον Μάιο από συλλεκτήρες που είχαν τοποθετηθεί τον Οκτώβριο σε κεντρικά σημεία του Δήμου Ραφήνας και γνωστές παραλίες της περιοχής.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τα αποτσίγαρα αποτελούν το 30%-40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ελληνικές παραλίες. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες πιλοτικά στο λιμάνι και στις παραλίες της Ραφήνας έδειξε ότι η ενημέρωση και η παροχή μιας υποδομής μπορεί να συμβάλει στη μείωση έως και κατά 60% των απορριμμάτων αυτών. Ενδιαφέρουσα πρωτιά είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες για να «χαρτογραφηθεί» το πρόβλημα και να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι στα κατάλληλα σημεία.

Το πρόγραμμα «Μικρές πράξεις – Μεγάλα εγκλήματα» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 από την οργάνωση Aegean Rebreath, με τη συνεργασία του Δήμου Ραφήνας και του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και χρηματοδότηση από ιδιωτική εταιρεία. «Η περιοχή της Ραφήνας επελέγη γιατί συνδυάζει σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων και μεγάλη εποχική αύξηση επισκεπτών λόγω του λιμανιού», λέει η συντονίστρια του προγράμματος, Κατερίνα Κοφινάκου. «Στόχος είναι η συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη των αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, η ανάδειξη καλών πρακτικών και η ευαισθητοποίηση του κοινού».Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα-1

Για να αποτυπωθεί το πρόβλημα και να αποφασιστεί πού θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι (συλλεκτήρες), χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus, στις οποίες έγινε επεξεργασία με αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. «Τοποθετήθηκαν επτά συλλεκτήρες σε κεντρικά σημεία του δήμου, όπως πλατείες και στάσεις λεωφορείων. Και ακόμα δεκατρείς σε περιοχές ευθύνης του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, εκ των οποίων οι τελευταίοι τρεις πριν από ένα μήνα σε γνωστές παραλίες της περιοχής. Από τους συλλεκτήρες αυτούς μαζέψαμε περίπου 17.200 αποτσίγαρα που οδηγήθηκαν στα σκουπίδια, αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη χώρα μας». Μέσω των δορυφορικών εικόνων εκτιμήθηκε ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων μειώθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο κατά 62,2% (20.211 αποτσίγαρα έναντι 7.638). «Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις παραλίες, αλλά οφείλεται προφανώς στην εποχή. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε το φετινό καλοκαίρι», καταλήγει η κ. Κοφινάκου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους, ωστόσο εξετάζεται η συνέχισή του.