Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα

Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα

Περίπου 20.000 αποτσίγαρα μαζεύτηκαν τον Μάιο από συλλεκτήρες που είχαν τοποθετηθεί τον Οκτώβριο σε κεντρικά σημεία του Δήμου Ραφήνας και γνωστές παραλίες της περιοχής.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτσίγαρα αποτελούν το 30%-40% των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ελληνικές παραλίες. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες πιλοτικά στο λιμάνι και στις παραλίες της Ραφήνας έδειξε ότι η ενημέρωση και η παροχή μιας υποδομής μπορεί να συμβάλει στη μείωση έως και κατά 60% των απορριμμάτων αυτών. Ενδιαφέρουσα πρωτιά είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες για να «χαρτογραφηθεί» το πρόβλημα και να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι στα κατάλληλα σημεία.

Ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για τα αποτσίγαρα-1

Για να αποτυπωθεί το πρόβλημα και να αποφασιστεί πού θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι (συλλεκτήρες), χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus, στις οποίες έγινε επεξεργασία με αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. «Τοποθετήθηκαν επτά συλλεκτήρες σε κεντρικά σημεία του δήμου, όπως πλατείες και στάσεις λεωφορείων. Και ακόμα δεκατρείς σε περιοχές ευθύνης του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, εκ των οποίων οι τελευταίοι τρεις πριν από ένα μήνα σε γνωστές παραλίες της περιοχής. Από τους συλλεκτήρες αυτούς μαζέψαμε περίπου 17.200 αποτσίγαρα που οδηγήθηκαν στα σκουπίδια, αφού δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη χώρα μας». Μέσω των δορυφορικών εικόνων εκτιμήθηκε ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων μειώθηκε από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο κατά 62,2% (20.211 αποτσίγαρα έναντι 7.638). «Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις παραλίες, αλλά οφείλεται προφανώς στην εποχή. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε το φετινό καλοκαίρι», καταλήγει η κ. Κοφινάκου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους, ωστόσο εξετάζεται η συνέχισή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή