Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πώς δρούσε, ο «τιμοκατάλογος»

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πώς δρούσε, ο «τιμοκατάλογος»

Έως 7.000 ευρώ ζητούσαν οι συλληφθέντες από τους μετανάστες. Λειτουργούσαν στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 195 υποθέσεις που αφορούν την πλαστογραφία περισσότερων από 577 ταξιδιωτικών εγγράφων αλλά και την παράνομη προώθηση τουλάχιστον 66 μεταναστών. Τα έσοδα του κυκλώματος εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 550.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, δραστηριοποιούνταν στην παράνομη προώθηση μεταναστών από την Υποσαχάρια Αφρική, με αρχικό προορισμό τη χώρα μας και τελικό προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, λειτουργούσαν στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες. Συγκεκριμένα:

  • κατήρτιζαν πλαστές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση μεταναστών,
  • απέστελλαν ταχυδρομικά στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, με τη χρήση των οποίων προωθούνταν απευθείας στη χώρα μας ή στην Αλβανία και από εκεί στην Ελλάδα ή στην Ιταλία,
  • αναλάμβαναν και την παράνομη προώθηση μεταναστών, από την Αθήνα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τη «Μέθοδο του Σωσία» ή με πλαστά έγγραφα, ενώ
  • χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο της «Βαλκανικής Οδού», αποκρύπτοντας σε οικίες στην Αθήνα τους μετανάστες, τους οποίους ακολούθως μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση τους προωθούσαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας ή Αλβανίας.

Χαρακτηριστικό της οργάνωσης του κυκλώματος αποτελεί η κατασκευή και χρήση πλαστής σφραγίδας Προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο και αντίστοιχων πλαστών VISA ώστε να χρησιμοποιούνται για παράνομες προωθήσεις.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διακίνηση, κάθε μετανάστης κατέβαλε στην εγκληματική οργάνωση και το αντίστοιχο αντίτιμο, όπως ενδεικτικά παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πώς δρούσε, ο «τιμοκατάλογος»-1

Για τη λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, εξειδικευμένο μέλος του κυκλώματος κατείχε κατάλληλο εξοπλισμό με σκοπό την αλλοίωση των στοιχείων τους (αλλαγή φωτογραφίας κατόχου, αλλαγή στοιχείων κατόχου, ημερομηνιών έκδοσης και ισχύος των εγγράφων κ.ά.).

Παράλληλα, με ειδικές μεταλλικές μήτρες, παρήγαγε απομιμήσεις των δερμάτινων εξωφύλλων των διαβατηρίων καταρτίζοντας εξαρχής πλαστά έγγραφα ενώ, όσα έγγραφα δεν χρησιμοποιούνταν για τις παράνομες διακινήσεις, πωλούνταν έναντι υψηλών αμοιβών σε υποψήφιους «πελάτες».

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος, διακινούσαν έγγραφα διεθνώς με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών ενώ οι τιμές διαφοροποιούνταν ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου αλλά και την ποσότητα της εκάστοτε παραγγελίας, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Πώς δρούσε, ο «τιμοκατάλογος»-2

Κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθησαν την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Ιουνίου, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί.

Για έναν από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι διώκεται με καταδικαστική απόφαση κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, ενώ και άλλα μέλη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί από διωκτικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών για παρόμοιες υποθέσεις.

Ακολούθησαν έρευνες σε οικίες και κατάστημα, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 153 διαβατήρια,
  • 156 δελτία ταυτότητας,
  •  42 άδειες παραμονής,
  •  11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA),
  •  11 δελτία αιτήσαντος ασύλου,
  • 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων,
  •  3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  •  5 εκτυπωτές – σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά,
  •  22 κινητά τηλέφωνα και
  •  3.995 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας Ανάκρισης.

Επισημαίνεται ότι, η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Europol.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή