Νοσοκομεία: Η πανδημία κόπασε, οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ μένουν

Νοσοκομεία: Η πανδημία κόπασε, οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ μένουν

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα Νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και «Αγία Σοφία» στο Καραμανδάνειο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ολιγοήμερες μετακινήσεις αναισθησιολόγων από παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και με τη συμβολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου για τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά, επιχειρεί να λύσει προσωρινά το σοβαρό πρόβλημα παντελούς έλλειψης αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο το υπουργείο Υγείας. Χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ενέκρινε την προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων για το Καραμανδάνειο, με τις διαδικασίες ωστόσο πλήρωσης των θέσεων να εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν. Το Καραμανδάνειο από τα τέλη Μαΐου έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους, λόγω δύο συνταξιοδοτήσεων, μιας παραίτησης και μιας αναρρωτικής άδειας, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. του νοσοκομείου να ανακοινώσει αναστολή των εφημεριών. Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, σημείωσε ότι «το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα ως προς την ομαλή του λειτουργία και δεν τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας του». Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει τη μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και «Αγία Σοφία» προς το Καραμανδάνειο, γεγονός ωστόσο που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι συνάδελφοι “μπαλάκι” στην ανεπάρκεια, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του συστήματος».

H επιστροφή των νοσοκομείων στους ρυθμούς προ της πανδημίας ανέδειξε τα πολλά προβλήματα του ΕΣΥ και κυρίως τις ελλείψεις προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι γιατρών και λοιπού προσωπικού νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τη διάλυση της ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, στην οποία θα μείνει στο τέλος του μήνα μόνο ένας μόνιμος γιατρός, ενώ εύθραυστη είναι η ισορροπία στον εργαστηριακό τομέα του νοσοκομείου Σύρου, και συγκεκριμένα στην αιμοδοσία και στο βιοπαθολογικό εργαστήριο που έχουν μείνει με δύο γιατρούς. Σημειώνεται ότι έως και πριν από δύο μήνες ήταν τέσσερις οι γιατροί, ωστόσο ο ένας μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο με απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ δεν ανανεώθηκε η θητεία μιας επικουρικής γιατρού. Στα τέλη του μήνα οι δύο εναπομείναντες γιατροί αρρώστησαν με COVID-19 με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και η αιμοδοσία να παραμένουν ακάλυπτα για λίγες ημέρες. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που καλύπτει μεγάλο μέρος των Κυκλάδων πλέον υπηρετεί μόνο ένας καρδιολόγος, ο οποίος καλείται να εφημερεύει καθημερινά για να καλύψει τα καρδιολογικά περιστατικά στα επείγοντα, την Καρδιολογική Κλινική, τη Μονάδα Εμφραγμάτων, τον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί 700 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το 2022. Επιπλέον, στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να καλύπτονται έκτακτα κενά σε ιατρικό προσωπικό σε περιφερειακά νοσοκομεία με ιδιώτες γιατρούς.

COVID-19

Εν τω μεταξύ, πλέον η πίεση της COVID-19 στο ΕΣΥ έχει χαλαρώσει σε σημαντικό βαθμό. Χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 119, ενώ καταγράφηκαν και 95 νέες εισαγωγές για νοσηλεία ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας. Την Κυριακή το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID-19 ήταν στο 24,5% και των αντίστοιχων κλινών ΜΕΘ στο 32,25%. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.501 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 300 ήταν επαναλοιμώξεις, ενώ δηλώθηκαν και 10 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 29.927 θάνατοι ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή