Η αρχαία ελληνική τέχνη ταξιδεύει μέχρι την Αυστραλία

Η αρχαία ελληνική τέχνη ταξιδεύει μέχρι την Αυστραλία

Μια εξαιρετική έκθεση αφηγείται στους ομογενείς τους μακρινούς ορίζοντες των προγόνων τους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαδρομή που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, ένα ταξίδι χιλιετιών, η νοητή γραμμή από λιμάνι σε λιμάνι που ενώνει τους απανταχού Eλληνες, που φώλιασαν εκεί είτε ακολουθώντας τον θεό του εμπορίου είτε κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, μπολιάζοντας τη νέα πατρίδα με την τέχνη, τη σκέψη, τον πολιτισμό τους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Αυτό το πλέγμα των διακεκομμένων γραμμών στον χάρτη αποτυπώνει με μοναδικό, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τρόπο η έκθεση «Ανοικτοί ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», που εγκαινιάστηκε πριν από έναν μήνα στο Μουσείο Μελβούρνης, έχοντας έκτοτε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ομογένειας.

«Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης είναι πολύ περήφανη για την Ιστορία και την πατρίδα της», λέει στην «Κ» ο ομογενής βουλευτής και κοινοβουλευτικός γραμματέας του πολιτειακού πρωθυπουργού της Βικτώριας, Στηβ Δημόπουλος, ο οποίος είχε καταλυτική συμβολή στην υλοποίηση του εγχειρήματος. «Η έκθεση είναι μια ευκαιρία για την κοινότητα να βρεθεί κοντά σε αρχαιότητες για τις οποίες πολλοί είχαν μόνο διαβάσει ή ακούσει. Είναι μια ευκαιρία οι παππούδες και οι γονείς να επιδείξουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Επί δύο χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν είχαν καταφέρει να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα».

Οι «Ανοιχτοί ορίζοντες» είναι αποτέλεσμα της συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, με στελέχη από την Ελλάδα να ταξιδεύουν στην Αυστραλία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, υπηρετώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα της έκθεσης: την αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών, την αδιάκοπη ροή των ιδεών προς κάθε κατεύθυνση. Η έκθεση εικονογραφεί την ελληνική εμπορική διασπορά από την εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή εποχή, συνδέοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη ελληνική μεταναστευτική εμπειρία με αυτή των αρχαίων Ελλήνων. «Η Βικτόρια έχει μετατραπεί στη δυναμική, συναρπαστική, δημιουργική πολιτεία που είναι σήμερα χάρη στη συνεισφορά των Ελλήνων μεταναστών. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στην ελληνική κοινότητα, ένα εγκώμιο στην Αρχαία Ελλάδα και αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για κάθε ομογενή», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Οι ομογενείς που επισκέπτονται το Μουσείο της Μελβούρνης φεύγουν συγκινημένοι. «Προσωπικά με συγκίνησε το γεγονός ότι οι επιγραφές στην έκθεση είναι γραμμένες τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, καθώς πολλοί Ελληνοαυστραλοί θα προτιμούσαν να τα διαβάζουν στη μητρική τους γλώσσα. Με συγκινεί επίσης το γεγονός ότι όταν φιλοτεχνήθηκαν κάποια από αυτά τα έργα, οι δημιουργοί δεν είχαν ιδέα ότι αυτό το κομμάτι γης, που αργότερα ονομάστηκε Αυστραλία, υπήρχε, ούτε γνώριζαν ότι κάποιες χιλιάδες συμπατριώτες τους θα έφταναν να θαυμάζουν τα έργα τους σε αυτό το μακρινό μέρος. Είναι απίστευτο αν το σκεφτείς». Το αγαπημένο του έκθεμα είναι η κεφαλή του Δία. «Εργο τόσο εντυπωσιακό σε μέγεθος, ένταση αλλά και τόσο καλά διατηρημένο. Ηταν ο πρώτος θεός που έμαθα και να βρίσκομαι τόσο κοντά σε μια αναπαράστασή του, που μάλιστα δημιουργήθηκε πολύ κοντά στην εποχή που γεννήθηκε ο μύθος του Δία, είναι κάτι που με συγκινεί», παρατηρεί.

Η έκθεση «Ανοιχτοί ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και των Μουσείων της Βικτόριας Αυστραλίας, θα φιλοξενείται έως τις 14 Αυγούστου στο Μουσείο της Μελβούρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή