Μέτρα για το δημογραφικό: Οφέλη για μαθητές και οικογένειες

Μέτρα για το δημογραφικό: Οφέλη για μαθητές και οικογένειες

Η διεύρυνση ωραρίου έως τις 5.30 μ.μ. σε ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα γίνει με την πρόσληψη επιπλέον 3.500 εκπαιδευτικών – Χωρίς οικονομικά κριτήρια η συμμετοχή των παιδιών.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα κοινωνικά οφέλη για τις ελληνικές οικογένειες αλλά και στα μορφωτικά για τους μαθητές των σχολείων εστιάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξειδικεύοντας την απόφαση για διεύρυνση από την επόμενη σχολική χρονιά του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα συνεδρίου για το δημογραφικό ζήτημα.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η διεύρυνση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου, έως τις 5.30 μ.μ. από τις έως 4 μ.μ. σήμερα, θα αφορά συνολικά 5.000 τμήματα σχολείων σε όλη τη χώρα.

Βεβαίως, οι γονείς θα μπορούν να πάρουν το παιδί από το σχολείο νωρίτερα, όπως συμβαίνει σήμερα, ενώ δεν λείπουν οι μαθητές που θα συνεχίσουν να παρακολουθούν μόνο το υποχρεωτικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται στη 1.15 μ.μ.

Κονδύλια και αναπληρωτές

Για να καλυφθούν οι ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου προγράμματος, θα προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί.

Ο αριθμός τους –πιθανόν να είναι 3.500– θα προστεθεί στους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών –το υπουργείο έχει ζητήσει περί τις 10.000 αλλά ο τελικός αριθμός θα εξαρτηθεί από την κατανομή των κονδυλίων ανά υπουργείο– καθώς και στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος.

Η εισαγωγή των μαθητών στο διευρυμένο πρόγραμμα των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών θα είναι ελεύθερη, δηλαδή χωρίς τυχόν οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η οικογένεια του μαθητή. Τις επιπλέον ώρες στο σχολείο οι μαθητές θα κάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το μέτρο θα ανακουφίσει τις οικογένειες των παιδιών αφού σχεδιάστηκε ώστε το σχολείο να τελειώνει την ώρα που ολοκληρώνονται τα εργασιακά ωράρια και κάποιος εκ των δύο γονιών μπορεί να πάρει το παιδί από το σχολείο.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «προεκλογικές εξαγγελίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή