Απάτες στο όνομα της Microsoft – Επιτήδειοι προσποιούνται τους τεχνικούς

Απάτες στο όνομα της Microsoft – Επιτήδειοι προσποιούνται τους τεχνικούς

Μια διαδεδομένη μέθοδος τηλεφωνικής απάτης αναβιώνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Αγνωστοι καλούν σε σταθερά, κινητά ή εταιρικά τηλέφωνα και παρουσιάζονται ως μηχανικοί της Microsoft

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστοι δράστες καλούν σε κινητά, σταθερά ή εταιρικά τηλέφωνα τα υποψήφια θύματά τους και παρουσιάζονται ως μηχανικοί της Microsoft. Υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή, τα οποία έχουν εντοπίσει από επόπτευση του Διαδικτύου. Οποιος εναρμονιστεί με τις οδηγίες τους και εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το λογισμικό που προτείνουν, μπορεί σε λίγα λεπτά να χάσει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Παραπλανώντας τα θύματά τους, οι υποτιθέμενοι τεχνικοί αποκτούν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή του στόχου τους, ενεργοποιούν λογισμικό που μπορεί να αποσπάσει ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης και τραπεζικούς κωδικούς, ή οδηγούν τα θύματά τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν πάλι να αλιεύσουν αυτούς τους κωδικούς. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει και στο παρελθόν σε Ελλάδα και Κύπρο, και οι αριθμοί που συνήθως συνδέονται με αυτή την απάτη ξεκινούν από 0044, 0046, 0049, 00340, +442. +412, +462.

Πέρυσι, θύμα αυτής της απάτης έπεσε 64χρονος κάτοικος Ρόδου, ο οποίος έχασε 29.000 ευρώ. Είχε δεχτεί κλήση στο σταθερό του σπιτιού του από αριθμό του εξωτερικού και συνομίλησε με μια γυναίκα στα αγγλικά, που συστήθηκε ως υπάλληλος της Microsoft. Προειδοποιητική ανακοίνωση είχε βγάλει και η Microsoft: «Δεν θα επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας για να σας παράσχει υποστήριξη για τον υπολογιστή ή τεχνική υποστήριξη χωρίς να τη ζητήσετε. Αν λάβετε τηλεφωνική κλήση που υποτίθεται ότι είναι από τη Microsoft ή αν εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στον υπολογιστή σας με ένα πλαστό προειδοποιητικό μήνυμα και έναν αριθμό τηλεφώνου που θα πρέπει να καλέσετε για να επιλύσετε το δήθεν πρόβλημα, συνιστούμε να μην κάνετε κλικ σε καμία σύνδεση».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή