H Διαρκής Ιερά Σύνοδος στηρίζει το Φανάρι

H Διαρκής Ιερά Σύνοδος στηρίζει το Φανάρι

Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Ενστάσεις για τις κινήσεις του Πατριαρχείου Σερβίας.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την επαναφορά στην κανονικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος έπειτα από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και οι κινήσεις του Πατριαρχείου Σερβίας, που επιχειρεί να θέσει θέμα Αυτοκεφαλίας, απασχόλησαν τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία τοποθετήθηκε επί αυτών με χθεσινή ανακοίνωσή της.

Η ΔΙΣ εξέφρασε τη στήριξη και την ικανοποίησή της για τους χειρισμούς που έγιναν από την πλευρά του Φαναρίου, καθώς, όπως σχετικά αναφέρεται, με την απόφασή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κλήρου και του ελληνικού λαού και δεν έγινε χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγων του. Αντ’ αυτού επιλέχθηκε ο όρος Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Η ΔΙΣ εξέφρασε την ικανοποίησή της και για τη σαφή αναφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα όρια της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος, η οποία απαντάει σε τυχόν αλυτρωτικές βλέψεις.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για τις κινήσεις του Πατριαρχείου Σερβίας. Σε τρία επίπεδα εκδηλώνονται οι ενστάσεις και επιφυλάξεις: στη χρήση του όρου «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία», τον οποίο επέλεξε το Πατριαρχείο Σερβίας για την Εκκλησία της Αχρίδος, στην αναφορά σε «διασπορά» της Εκκλησίας της Αχρίδος, που σαφώς περικλείει αλυτρωτισμό, και, τρίτον, στο ενδεχόμενο χορήγησης Αυτοκεφαλίας από το Πατριαρχείο της Σερβίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απόφαση της ΔΙΣ, «το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας τυγχάνει το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

«Τέλος, η Ιερά Σύνοδος εύχεται η υπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο Ιεραρχία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να αξιοποιήσει εποικοδομητικά την επαναφορά της στην εκκλησιαστική κοινωνία και την άρση του σχίσματος, αποφεύγοντας παλαιότερες εθνοφυλετικές διεκδικήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν καταδικασθεί πανορθοδόξως ως αίρεση από την εν Κωνσταντινουπόλει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 1872», υπογραμμίζει η Ιερά Σύνοδος.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Σωτηρόπουλο με τον Χρυσούν Σταυρό του Αποστόλου Παύλου. Ο κ. Ιερώνυμος απένειμε, επίσης, τον τίτλο του Επιτίμου Διευθυντού του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή