Φαύλος κύκλος με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Φαύλος κύκλος με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Μάχη αντιδρώντων κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας με απόντα τα μέλη της

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό κακού θεάτρου του… παραλόγου στήνεται γύρω από το ζήτημα της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ενώ η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, αναφέρει ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα αναλάβει δράση μέσα στον Ιούνιο, οι αντιδρώντες στην κυβερνητική απόφαση ξεκινούν σήμερα τη μάχη με τα… απόντα μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – ΟΠΠΙ, όπως είναι η ονομασία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από την άλλη, ο κ. Θεοδωρικάκος ζητάει από τα ΑΕΙ να εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας.

Ειδικότερα, όπως έχουν εξαγγείλει ξεχωριστά, σήμερα στις 6 το πρωί φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ αλλά και σε κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις πύλες της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πατησίων και του ΑΠΘ «για να μην εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία», όπως διακηρύττουν.

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ερωτηθείς κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη για το πότε θα εγκατασταθούν τα μέλη των ΟΠΠΙ στους χώρους των ΑΕΙ ανέφερε ότι «οι ΟΠΠΙ έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Διελκυστίνδα για τον χρόνο εγκατάστασης τουρνικέ και καμερών ασφαλείας – Μήνυμα του υπουργού στους πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους.

Βεβαίως, οι αντιδρώντες δηλώνουν ότι μάχονται και για να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «ούτε τώρα, αλλά ούτε και ποτέ η ΟΠΠΙ».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ έχει γίνει πράξη με τη θεσμοθέτηση των ΟΠΠΙ, ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. έχει προετοιμαστεί για το εγχείρημα – «η ΕΛ.ΑΣ. έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τις ΟΠΠΙ για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει «από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους». Εμμέσως δηλαδή άφησε αιχμές ότι τα ΑΕΙ είναι ανέτοιμα για την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ λόγω της απροθυμίας τους να συναινέσουν στην απόφαση, λέγοντας ότι «οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται από όλους, εμείς τους τηρούμε. Πρέπει και οι πρυτάνεις από την πλευρά τους να τους τηρήσουν». Σύμφωνα με τον υπουργό, «οι πρυτανικές αρχές πρέπει να προμηθεύσουν τα πανεπιστήμια με τα τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο και με κάμερες, όπως λέει ο νόμος. Πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες προκειμένου το επόμενο διάστημα να έχουμε πλήρη ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα για τις ΟΠΠΙ, που είναι ένας θεσμός που αφορά συγκεκριμένα πανεπιστήμια».

Από την πλευρά τους, πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι η τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών ασφαλείας απαιτεί την παρουσία ΟΠΠΙ για να μη βανδαλιστεί ο εξοπλισμός από αντιδρώντες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς και εκτιμούν ότι τα πρώτα μέλη των ΟΠΠΙ θα εμφανιστούν στα πανεπιστημιακά κάμπους περί τα μέλη Ιουλίου ή και αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή